John Divola, Camille Henrot, Maija Luutonen, Armi Ratia:

The Pleasure Principle

3.6.–31.7.

Curator: Ilari Laamanen
Konstnärer: John Divola, Camille Henrot, Maija Luutonen, Armi Ratia

När Jean Cocteau blev tillfrågad om vad han skulle rädda i fall hans hem brann ner, svarade han: Elden.

Enligt Sigmund Freud är Lustprincipen (Tyska: Lustprinzip) den instiktiva strävan att fylla biologiska och pyskologiska behov genom att undvika smärta. Lustprincipen är den kraft som styr Id och är den impuls som starkast leder individen framåt i livet. I sina senare texter skriver dock Freud att tvånget att upprepa sig kan vara en starkare drivkraft än lustprincipen.

Utställningen The Pleasure Principle fokuserar på denna spänning. Avsikten är att behandla vår komplicerade relation till naturen och vår livsmiljö men också att beröra förändring och frigörelse. Tyngdpunkten ligger på vår gemensamma fysiska miljö men stämningen är psykologiskt laddad. Lustprincipen fungerar som en påminnelse om sambandet mellan människor och deras handlingar – att individuella beslut är kopplade till ett större narrativ.

Dessa narrativ omdefinieras konstant, precis som behagligt/obehagligt omdefinieras i denna utställning. I samband med lustprincipen är det också viktigt att ge uppmärksamhet åt upprepning. Både på ett individuellt och ett socialt plan. Gränsen mellan angenämt och tvångsmässigt kan vara svår att dra och därför bör man samtidigt omvärdera betydelserna av vad som är fundamentalt och vad som är tvång.

The Pleasure Principle är ett samarbete med Finska kulturinstitutet i New York. Utställningen har fått stöd från Utbildnings- och Kulturministeriet.

Bild: Camille Henrot, The Strife of Love in a Dream, 2011. Video, 11’37. Courtesy the artist, kamel mennour Paris, Metro Pictures New York and Centre Pompidou Paris.

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008