Anna Estarriola:

SHOW

30.–31.10.

NYTT. 29.10.
Båda föreställningarna fullsatta. Alla platser reserverade.

Under två kvällar det sista veckoslutet i oktober tar Anna Estarriola publiken med sig på en resa in i en desorienterad karaktär och belyser dess existentiella oro.

I verket SHOW flyter drömmar, förväntningar och bekymmer upp till ytan och de studeras noggrant genom kropp, rörelse och rörlig bild. Hur skapar man strategier för att kommunicera med sig själv och med sin omgivning? Protagonisten i SHOW är en splittrad gestalt. I sällskap av sitt eget undermedvetna råkar den ut för en serie vilseledande händelser. Förvirrade och borttappade själar och väsen dyker upp i form av digitala och analoga projektioner. Berättelsen drivs framåt av en ständigt växande turbulens i huvudkaraktärens inre. Karaktären faller i bitar och upplöses i en självexpanderande malström bestående av ego-fragment och abnormaliteter. För att orientera sig fram genom sitt eget inre tomrum, visualiserar den sig det osynliga och projicerar nya bilder som den kan relatera till och förstå.

Estarriolas illusoriska metoder nyttjar sig av perception. Hon använder enkla verktyg och knep för att skapa komplexa och praktfulla uppenbarelser med övernaturliga tendenser. Hennes arbete är känt för att vara en färgstark blandning av visuell-, performativ- och media konst. Hennes tvärkonstnärliga verk består av skulptur, teknologi och performativa element från teater och dans. Tematiken tangerar ofta friktionen och kommunikationen mellan individen dess omgivning.

Anna Estarriola (f.1980 Katalonien) bor och arbetar i Helsingfors. Hon har två magisters -examina i bildkonst (MFA), en från skulpturavdelningen på universitetet i Barcelona (2004) och en från tid och rum linjen på Bildkonstakademin i Helsingfors (2009). Hennes arbeten har visats internationellt på gallerier och teatrar, både som solonummer och i olika samarbeten. 2015 erhöll Estarriola AVEK priset. Som bäst har hon ett ettårigt stipendium och hon har tilldelats ett 3-årigt arbetsstipendium från Centret för konstfrämjande. Sin nästa utställning håller hon i Forum Box i februari 2016. Hennes verk finns i samlingarna hos Museet för nutidskonst Kiasma/Finlands nationalgalleri och Saastamoinenstiftelsens konstsamling.

Markus Åström

30.10 showtime 19:00
31.10 showtime 19:00

Längd: ~30min

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016