Petri Hytönen:

På jorden, så ock i himmelen och någonting där mitt emellan

9.12.2017–14.1.2018

I utställningen “På jorden, så ock i himmelen och någonting där mitt emellan” ser Petri Hytönen på den ständigt pågående konflikten mellan det andliga och det köttsliga. Utställningen hämtar inspiration från kyrkomåleriet där illustrerade berättelser utspelar sig i arkitekturen. Med hundratals handmålade och urklippta akvarell-pappersdockor hängande i rummet skapar han ett kollage av scener ur mänsklighetens saga, där han belyser svåra och ständigt aktuella existentiella frågor. Hytönen har målat änglar, demoner, himlar och helveten och någonstans där mitt emellan står människan, en rådlös figur med många ansikten.

I sitt konstnärliga arbete har Petri Hytönen ofta avbildat simmande, gungande eller flygande människor. Hans “svävande” människor är varken bundna till naturlagar eller rättsnormer, de blir mer eller mindre en inkarnation av den fria människan och hennes innersta drömmar och fantasier. Hytönens måleri är som process också mycket fritt flygande. Hytönen är en orädd konstnär som rör sig fördomsfritt i måleriets domäner. Han ser måleriets möjligheter och påvisar om och om igen att måleriets gränser enbart utgörs av målaren själv. Han blandar akvarell, sprutmåleri, teckning och fotografi med humor, psykedelia, natur, detaljer ur vardagen och konsthistoriska referenser. Till utställningen “På jorden, så ock i himmelen och någonting där mitt emellan” har han gjort tredimensionella, mobil-liknande, modulära akvarellmålningar i vilka han lyfter fram människan och de moralfrågor som hon ständigt konfronteras med. Hytönen spräcker systematiskt de bubblor som de enskilda individerna konstruerar runt sig. Medan en har luft under vingarna störtar en annan rakt ner mot den oförsonliga marken. En nästintill osynlig men central karaktär i utställningen är grottmänniskan; den primitiva förfadern som i generation efter generation lever vidare i oss. Trots att människan utvecklas och går vidare med att skapa traditioner, kulturer, religioner och rättssnören bär hon ändå alltid med sig djuret, varelsen hon verkligen är, med alla sina fysiska och emotionella begär.

Utställningen har kommit till parallellt med takmålningen “Limbo” som är ett platsspecifkt beställningsverk till Sinnes kontor. Under utställningens gång är publiken välkommen att ta del av den nyinstallerade målningen.

Petri Hytönen (f1963) bor och arbetar i Borgå. Han utexaminerades som MFA från Bildkonstakademin i Helsingfors 1988. Han har arbetat som lektor i måleri på bilkonstakademin 2009-2014. Han är grundande medlem i konstgruppen Glädjemännen och i Galleria Rankka. 2001 tilldelades han ett tredjepris i Carnegie Art Award. Han har hållit ett flertal separatutställningar och deltagit i grupputställningar både i Finland och utomlands. Han är representerad i bl.a. följande samlingar: EMMA, Göteborgskonstmuseum, Helsingfors konstmuseum, Malmö konstmuseum, Nordiska akvarellmuseet, Saastamoinen, Nationalgalleriet-Kiasma, Stiftelsen Pro Artibus, Uppsala konstmuseum och Wihuri

Markus Åström
Curator

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008