En opera i åtta akter

6.1.–5.2.

24h screening | 20.-21.1

Från fredag morgon kl 7 till lördag morgon kl 7 är Sinne öppet 24h. Benjamin Orlows film ”En opera i åtta akter” visas i sin helhet.

0700 morgonmål
1400 mellanmål
1900 kvällsbit

Om du vill stanna en längre tid ta med dig sovsäck, varma kläder och liggunderlag.
Konstnären är på plats under evenemanget.

Programblad:
http://sinne.proartibus.fi/wp-content/uploads/sites/2/2014/11/En-opera-i-åtta-akter-programblad-.pdf

******

Sinne öppnar 2017 med utställningen En opera i åtta akter av Benjamin Orlow. Orlow ställde ut på Sinne 2014 och är nu tillbaka med ett nytt videoverk. Orlow har under de senaste åren arbetat med en serie dokumentära verk där han själv, i röst eller bild, stiger in i existerande miljöer och sammanhang. Också utställningen En opera i åtta akter är ett resultat av den här typen av arbete. En opera i åtta akter är ett 24h långt dokumentärt videoverk i vilket det ingår element från dans, opera och performance. Materialet i En opera i åtta akter har Orlow dokumenterat under sin period i den finska armén.

Benjamin Orlow var 30 år gammal. Han hade fått ett arbetsstipendium och hade som avsikt att ta itu med sitt konstnärliga arbete i London. Han hade påbörjat ett flertal konstprojekt och han hade utställningar på kommande. Mitt i allt detta får han beskedet att han inte längre kan skjuta upp sin vapentjänstgöring hemma i Finland. Trots att detta orsakade en massa komplikationer tog han det brådskande ärendet i god hand, han läste Soldatens handbok, packade sina saker och sin filmutrustning.

Armén är en mytomspunnen isolerad värld som håller sig i kulisserna. Ändå är den ytterst närvarande i vår vardag, den färgar av sig på människan och sätter en ton i vårt samhälle. Armén lämnar spår och lever vidare i form av minnen och berättelser. Den kommer in i hemmen och arbetsplatser och är samtalsämnet kring matbordet eller på fester. Med En opera i åtta akter skapar Benjamin Orlow sin egen berättelse. Han bryter ner romantiken och guldkanten och visar en så ärlig bild som möjligt av sina egna upplevelser i armén. Han ger oss insyn i en hierarkisk och disciplinerad institution som är fysiskt och mentalt utmattande. I filmen följer vi Orlows utveckling. Under verkets gång blir han mer och mer anpassad till att hantera kristillstånd och konfliktlösning. Vi ser honom delta i övningar, i skolning, i rollspelsuppgifter och i alternativa krigsscenarion inspirerade av det globala politiska klimatet. I en konstruerad hierarkisk gemenskap löser individen upp sig, de personliga drifterna bryts ner och ersätts av en kollektiv vilja. Orlow blir en insekt i en svärm. I nattens surrealistiska drömepisoder blottar sig ändå individen och vi ser den totala förvirringen.

I En opera i åtta akter har Orlow låtit komprimera hela sin tid i armén till ett dygn. Materialets struktur är uppbyggt likt en opera med akter och i utställningens programblad kan man tydligt se vad som händer under dygnets timmar. Samtidigt har han strukturerat filmen på ett sådant sätt att händelserna utspelar sig i realtid. Morgonpartierna är inspelade på morgonen, kvällspartierna på kvällen osv. Orlow använder sig av mycket långa tagningar, det narrativa klippet är stundvis helt och hållet borta och han låter bilden och händelserna tala för sig själva. I En opera i åtta akter ändras sättet att se på den rörliga bilden. I realtiden placeras betraktaren i ett tillstånd där den får leva med, känna efter och förhålla sig till vad som egentligen händer i och utanför bilden. Orlow förflyttar kameran mellan olika platser och händelser men styr inte själva berättelsen. Genom att ta in element som sång och dans omkontextualiserar Orlow ett material som annars kunde ses som ett privat videomaterial till något som har sina referenser i propagandafilmer och musikaler.

Markus Åström
Curator

De lästa texterna i filmen är tagna ur Soldatens handbok.
Röst och i rollen som aspirant: Frida Josefin Österberg
Dans, koreografi och i rollen som undersergeant: Sandra Lolax
Språk: svenska och finska
Trots utställningens karaktär är Sinne öppet normalt mellan 11-17. Övriga tider kan filmen ses på monitor i Sinnes skyltfönster.
Fredagen den 20.1 öppnar Sinne kl 7 och det serveras morgonmål. Galleriet är då öppet 24h till lördag morgon kl 7.

Benjamin Orlow (f.1984) arbetar och bor i London. Han utexaminerades MFA från Goldsmiths University i London 2012. Han har deltagit i ett flertal internationella grupputställningar och filmscreeningar. Han ställer nu samtidigt ut med Karoliina Hellberg i utställningen Economy Plus på Elverket i Ekenäs. Utställningen pågår fram till 15.1.

 

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008