Malin Ahlsved:

Jag vill

4.–27.9.

Malin Ahlsved har med sina små akvareller skapat en helt egen värld. Det är mängder av illustrativa självbiografiska bilder på papper som likt dofter eller röster öppnar upp för minnen och känslor att komma upp till ytan. Som ett eko från svåra stunder vi glömt eller förträngt. Utställningen Jag vill markerar en vändpunkt där Ahlsveds konstnärsskap gått vidare; ödet har tappat fotfäste och karaktärerna i motiven har mer kontroll.

Ahlsveds konst karaktäriseras av ett mörker som hänger över den och utställningen Jag vill är inte ett undantag, också den bär vidare på Ahlsveds kolsvarta fackla. Ändå är det inte frågan om ett genomgående dystert material utan om ett erkännande av livets förgänglighet och individens fortgående känsla av ensamhet. Ahlsved arbetar med de små defekter och ärr som vi bär inom oss och formar oss till den vi är. Hennes motiv och teman för tankarna till sagor om besvikelse, förtvivlan, moral och kärlek. Narrativet är stundvis mardrömslikt overkligt. Det hänger ett slags Ingmar Bergmanskt guds tystnad över det. Människan är ensam i sitt försök att reda ut sig själv och sin egen hopplöshet.

De ständigt närvarande skuggorna är ändå inte förlamande. Ahlsveds känsloregister är brett vilket ger rum för livslust och idérikedom hos karaktärerna i motiven. Hon skapar andhål mellan vilka vi kan röra oss och öppna upp för självreflektion och eftertanke. Scenerna och händelserna uppmuntrar betraktaren till att känna efter och förstå plats och sammanhang. Hennes bilder med möss och människor lyser upp människans innersta väsen; jaget som drömmer, känner lust och har en egen vilja. Och viljan blir ledmotivet, den är hungern som driver oss vidare och energin som ger oss ett hopp.

Malin Ahlsved (1976) bor och arbetar i Ekenäs. Utexaminerades MA från bildkonstakademin i Helsingfors 2004. Hon medverkat i utställningar i Finland, Sverige Ryssland och Danmark. Hon har hållit utställning på Sinne 2011. Hennes konst representeras i följande samlingar, Helsingfors stad, Statens konstmuseum, Finska konstföreningen och Stiftelsen Pro Artibus.

I samband med utställningen ger konstnären ut en katalog som finns till salu på Sinne.

Utställningen Jag vill har förverkligats under hennes treåriga residensperiod på Stiftelsen Pro Artibus residens Villa Snäcksund. 
Ansökningstiden för nästa tre års residensperiod är hösten 2015. För mer information kontakta Erica Wulff. erica.wulff@proartibus.fi

Markus Åström

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008