Liina Siib:

Urban Symphony in E-minor

20.10.–25.11.

I samband med Estlands 100 års jubileum detta år visar Sinne Liina Siibs utställning Urban Symphony in E-minor II. Utställningen är en del av jubileumsårets officiella konstprogram Comers, Goers and Stayers. Utställningen på Sinne är den andra delen i en tredelad helhet. Första delen visas som bäst på Vana-Võromaa Kultuurikoda och den tredje öppnas i februari 2019 på Tallinna Kunstihoone. Utställningen på Sinne består av video, foto, podcast, ljudinstallation och ready made föremål.

Med ett fokus på estniska kvinnor som arbetar i Finland åskådliggör Liina Siib i sitt senaste projekt frågor som relaterar till migration och arbete. I två års tid har Siib med kamera och diktafon dokumenterat intervjuer och möten som öppnar upp ämnen kring dessa kvinnors liv och vardag. Av deras röster flätar Siib ett porträtt som har flera silhuetter. Med lång erfarenhet av dokumentärt arbete har Siib en förmåga att belysa ämnen som får mönster att framträda men också   komplexiteten och mångfalden.

I Finland idag finns över trettiotusen estniska arbetande kvinnor. Siib har träffat ca trettio av dem i Helsingfors med omnejd. Det är kvinnor från olika branscher som med varierande framgång arbetar i Finland. Berättelserna är lika många som kvinnorna. Medan någon följer sina drömmar drivs en annan av den ekonomiska situationen. Någon slits emotionellt mellan två hemorter och en annan har bestämt sig för att stanna. Siib har ett öga för detaljer och nyanser och i utställningen styr hon medvetet blicken från kvinnorna till den miljö som omger dem. Bilderna skildrar den finska vardagen – kassan på Prisma, pokerautomaten i R-kiosken, Bingo på krogen, telefonabonemangsförsäljarna i köpcentret. Med detta grepp luckrar Urban Symphony in E-minor upp gränserna mellan det som avporträtteras och omgivningen.

Liina Siib är en framstående estnisk konstnär som arbetar och bor i Tallinn, Estland. Hon debuterade som konstgrafiker i slutet av 1980-talet. I medlet av 1990-talet kom hon i kontakt med fotografi och genom utbytesprogram arbetade hon bland annat i New York och San Fransisco. 2003 avlade hon sin magisterexamen i fotografi från Bildkonstakademin i Tallinn. Hon arbetar i varierande tekniker; foto, film, installation och performance. Hon hör till den generation av konstnärer i Estland som växte upp när Sovjetunionen upplöstes och hennes arbete tar avstamp i det rum som uppstår vid ett skifte av ideologier. Tematiken i hennes arbete berör sociala frågor och ingången finner hon ofta i det vardagliga. Hennes verk har visats på internationella utställningar och festivaler. 2011 representerade Liina Siib Estland på biennalen i Venedig och nu är hon med på RIBOCA1 biennalen i Riga. 2002-2015 var hon chefredaktör för den estniska konsttidskriften Estonian Art. Sedan 2015 har hon arbetat som professor i grafisk konst på bildkonstakademin i Estland.

Den 9 november kl 17-20 ordnas Kaka, te och berättelser med Liina Siib. Vi bakar en kaka, dricker te och delar berättelser om att lämna ditt hem för nya erfarenheter, upplevelser om stereotypier och om representation.

Du kan komma när det passar dig och ta vänner och familj med dig. Vi inleder kvällen med att baka en kaka, men du kan också hämta med dig egen kaka att dela med andra. Deltagandet är kostnadsfritt, ingen förhandsanmälan behövs. Programmet ordnas på engelska och estniska.

 

I samarbete med HIAP, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus, Kunstihoone Tallinn och Vana-Võromaa Kultuurikoda.

Urban Symphony in E-Minor I
28.9-28.10.2018
Vana-Võromaa Kultuurikoda
Adress: Katariina allee 11, Võru, Estonia
info@vorumuuseum.ee
Tel: 00372 78 244 79

Urban Symphony in E-Minor III
15.2 – 14.4.2019
Curaterad av Taru Elfving
Tallinna Kunstihoone
Vabaduse väljak 8, 10146 Tallinn, Estland
info@kunstihoone.ee
Tel: 00372 64 428 18

liinasiib.com
cca.ee
EV100.ee

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008