Juan Kasari:

Without Beginning or end

1.–24.4.

Till utställningen på Sinne har Kasari låtit bygga en platsspecifik, färgsprakande installation som bygger på ljus och färg. Verket består av nonfigurativa skulpturala moduler, akvareller, fotografier, naturligt och konstgjort ljus samt rörlig bild. Kasaris avsikt är att skapa ett lugnt och långsamt rum i vilket man kan ta avstånd från stadens och vardagens puls. I den abstrakta installationen finns det möjlighet att stanna upp, varva ner och ge rum för eftertanke och reflektion. Verket uppmuntrar besökaren att röra sig fritt i rummet bland lager av färger och ljus.

I utställningen finns även kritiska undertoner. Verket är en sluten värld, men genom utrymmets fönster står det i kontakt med omvärlden. Kasari spelar med besökarens sinnesförnimmelser. Livet på gatan utanför galleriet filtreras med färgfilmer på fönsterrutorna och denna monokroma verklighet upplevs plötsligt som en avlägsen bild. Och det är just bildens roll och relation till vår tids anda han begrundar.
Han använder sig av klara och onaturliga färger. Färgerna refererar till populärkulturen och dess skrikiga bildspråk. Men jämfört med popkonsten är Kasaris konst avskalad, minimalistisk och rå. Hans installation på Sinne dekonstruerar bilden
och lyfter fram dess beståndsdelar och de energier som bilden omges av idag. Han nyttjar sig av ljus som till sin natur är immateriellt och synliggör tekniska lösningar samt skapar
genomskinliga färglager som alla överlappar varandra i rummet. Den här typen av presentation för tankarna till den transparens som finns i den idéella open source kulturen. Likt den är också Kasaris installation en motreaktion.

Kasari kritiserar trenden i bildkonsten där konstnärer oeftertänksamt och avsiktligt använder sig av konsumtionskulturens språk och metoder. Konstnärer reagerar snabbt på allvarliga och komplicerade aktualiteter och konsten rör sig plötsligt lika lätt och smidigt som en länkdelning i sociala medier, där användarna snabbt delar nyheter utan att tillföra egna åsikter eller kommentarer.

Juan Kasari (f.1974), arbetar och bor i Helsingfors. Kasari har studerat i tid och rum programmet på Bildkonstakademin i Helsingfors och han utexaminerades MFA 2013
Hans senaste separatutställning höll han 2015 på galleri Peri i Åbo, tidigare har han även ställt ut bland annat på Hippolyte och MUU och medverkat i cureraterade utställningar både i Finland och utomlands.

Markus Åström
Curator

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008