Josefina Nelimarkka:

PRECESSION (screensaver)

5.–28.2.

PRECESSION (screensaver) är en långsam och meditativ platsspecifik installation som har sin utgångspunkt i pausen; det passiva tillståndet.

Josefina Nelimarkka arbetar i flera olika medier; måleri, text, performance och rörlig bild. I grunden ligger ett intresse för det våta måleriet och i sitt arbete nyttjar Nelimarkka dess flyktiga och kaotiska beteende. Hennes arbetsätt handlar om att skapa situationer i vilka färger och pigment aktiveras och rör på sig. Hur påverkar omständigheterna måleriet? På en molekylär och kemisk nivå är pigmentets beteende direkt kopplat till de rådande förhållandena i rummet och materialet. Hennes verk lyfter fram den förgängliga tillvaron, att världen består av tillfällen och platser som likt partiklar oavbrutet rör på sig i tid och rum. Målningen kan inte heller den fixeras vid en given punkt, den är en del i en process som inte fullständigt kan behärskas, inte ens av sin egen skapare. Nelimarkka anammar detta problem i måleriet och istället för att tygla färgen låter hon bilden växa fram ur ett icke-lineär flöde.

PRECESSION (screensaver) är en installation som består av en interaktiv projektion och ljudbild. Publiken kan, antingen ensam eller i grupp, genom sin position på stjärnbilden i rummet modifiera materialet. Filmen skildrar pigment i olika tillstånd. Med macro-objektiv och elektronmikroskop har hon filmat färgpigment i närbild och på molekylär nivå. Materialet kan liknas vid astronomiska studier av världsrymden. Skärpedjupet håller Nelimarkka precis lika grunt som människans förmåga att se ut i världsalltet. Ljudmaterialet i utställningen baserar sig på elektromagnetisk strålning från yttre rymden som har omvandlats till hörbart ljud.
De aktiva punkterna, med vilka publiken kontrollerar verket, är utmärkta på golvet och formationen baserar sig på stjärnbilden Lyran. I den grekiska mytologin tillhör lyran den musikaliske Orfeus. Nelimarkka kopplar sitt verk till myten om Orfeus som hämtade sin älskade Euridike från dödsriket. När han leder henne upp ur underjorden blickar han tillbaka på henne och tappar henne för evigt. Denna incident används som en metafor för stunden i vilken inspirationen föds. Här släpper Orfeus taget och låter sig sjunka ner i djupet och omfamnas av mörkret, för att sedan återkomma med sånger som får gudarna till tårar.

Den här typen av konstnärligt och kreativt arbete har inte längre en naturlig plats i en omgivning vars värdegrund och mönster bygger på effektivitet och produktivitet. Det finns inte längre tid och plats för att reflektera och möta sig själv. Nelimarkkas verk uppmanar oss att vara passiva, att stanna upp en stund och likt Orfeus våga släppa rutinerna och tryggheten och ge rum åt känslorna.

Precession är termen på svängningen av axeln på en roterande kropp. Detta fenomen påverkar också lutningen på jordens axel. Lutningen ändras långsamt och kontinuerligt. Om ungefär 12 000 år har positionen ändrats så att Vega är polstjärna. Vega ligger i stjärnbilden Lyran och är norra stjärnhimlens näst ljusstarkaste stjärna. Utställningstitelns underrubrik screensaver (sv. skärmsläckare) hänvisar till datorns ström- och skärmsparningsläge som automatiskt aktiveras när användaren är passiv.

Josefina Nelimarkka bor och arbetar både i Helsingfors och London. Hon avslutar som bäst sina MA studier i måleri på Royal College of Art i London och sina MFA studier på Bildkonstakademin i Helsingfors. Hennes verk har bland annat visats på Centre for Recent Drawing, Flow Festival, Ncontemporary, Galleria FAFA. Hennes nästa soloutställning håller hon på Oksasenkatu 11 senare i år.

Markus Åström

www.josefinanelimarkka.com
www.instagram.com/josefinanelimarkka

Tack.: Stereoscape, Delicode, Pro Av Saarikko ja Kuvataideakatemia.

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008