Joakim Pusenius & Matti Harju:

Tomorrow was Magnificent

6.–29.3.

Utställningen Tomorrow was Magnificent är det första samarbetet mellan konstnärerna Joakim Pusenius och Matti Harju. På skilda håll har deras arbete och bildspråk redan en del gemensamma nämnare och i utställningen Tomorrow was Magnificet smälter deras intressen för filosofi och filmatiskt berättande ihop. De tar med oss på en resa in i vad vi kunde kalla verkligheten. Filmmaterialet är presenterat i förhållandet 3,42:1. Detta möjliggör att bilden breder ut sig på en stor yta i galleriet och betraktaren får således möjligheten att också följa med de processer som inte direkt står i fokus.

Den observerande kameran registrerar de finstilta nyanserna i vardagens brus och leder betraktaren fram genom passager som verkar bilda ett osynligt nätverk. Filmmaterialet pendlar mellan något som vi vill uppfatta som dokumentariska iakttagelser och något som kanske egentligen är dramatiserade scener. Denna form av opålitligt narrativ skildrar den tillvaro vi befinner oss i. En tillvaro där vi slits mellan olika sanningar. Vi hör det förflutna som ett sentimentalt eko från stunder vi samlat på oss, framtiden som ett svar på våra behov och nuet som en tystnad i vilken vi ensamma står stilla. Verket Tomorrow was Magnificent föds ur denna tystnad, som ett slut och en ny början på ingenting – apeiron.

Tomorrow was Magnificent är ett verk som andas långsamt. Det finns ingen dialog eller direkt rytm. Det är en tjockt flytande ström i vilken ljudets och bildmaterialets egna våglängder stundvis resonerar med varann. Men genom detta uppstår också en puls och filmen blir en djupt respirerande entitet. Man kan skönja likheter med filmer som Ron Frickes Baraka eller Jacques Tatis Playtime men Pusenius och Harju riktar inte kameran mot skönheter i naturen eller kulturer eller mot grymheter och absurditeter hos människan och dess gärningar. Tomorrow was Magnificent är snarare likt fotografiet Pale blue dot*, en blick mot och in i människan och dess relation till de förhållanden som verkligen råder. Den frågar: Vad är de krafter som formar oss?

*1990 bad författaren Carl Sagan att man skulle svänga om kamerorna på rymdsonden Voyager1 för att ta ett fotografi av vårt solsystem. På den stora och svarta bilden är jorden en liten blå prick som omges av tomhet och tystnad.

Joakim Pusenius (f.1984) utexaminerades som MFA från Bildkonstakademin 2014. Han har även en BA i teoretisk filosofi. Pusenius har ställt ut på olika håll i Finland och hans verk har visats på screeningar.

Matti Harju (f.1978) Bor och arbetar i Helsingfors. Han har avlagt BA på Institutet för konst och design i Lahtis, studerat på National Film and Television School / Royal College of Art och går nu på magisterprogrammet på Bildkonstakademin i Helsingfors. Harju har vunnit flera internationella priser och visats på festivaler runtom i världen.

Markus Åström

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008