Jaakko Pietiläinen:

Sibelius

4.–20.12.

Jaakko Pietiläinens uställning består av videoverket Sibelius som han regisserat, klippt och skrivit manus till. Han har även komponerat musiken samt spelat verkets delade huvudroll: som sig själv och som en på nytt född Jean Sibelius. Huvudkaraktären förklarar sig själv till ett geni och blir således en klassisk manlig konstnär som på vägen genom sin drömlika kreativa extas tappar kontakten med verkligheten. Samtidigt som han sjunker allt djupare in i sin tragiska hybris står hans närmaste omgivning handfallen.

Pietilänen dekonstruerar den nationalromantiska konstnärshjälten. Under ytan av verkets lättsinniga berättande och måleriska och natursköna bilder finns mörkare toner: Genom att stiga in i rollen som Sibelius möter Pietiläinen sitt eget jag – och samtidigt nationalismen – och dess ynkliga kärna. Efter frågan Vem är jag? eller Vem är vi? ekar endast tystnaden.

Verkets hjälte är labil. En manlig konstnär som pendlar mellan självälskande och självförakt. I slutändan är han ändå alltid fokuserad på sig själv. Han tror sig kanalisera sfärernas harmonier, men istället sprider han sorg och elände runt omkring sig. Förhållandet till hjälten är förstående och nära och gränsen till fiktion suddas ut.

Jaakko Pietiläinen är konstnär och scenograf med bakgrund i grafisk formgivning. Hans intresse ligger i det som rör sig i gränslandet mellan bild och scenkonst. Pietiläinen har arbetat som scenograf, ljus- och kostymdesigner med regissörerna Katariina Numminen, Anna-Mari Karvonen och Akse Petterson och med koreografen Jeremy Wade. Han har också designat Sinnes och Pro Artibus grafiska utrryck. Med soloutställningen Sibelius debuterar Pietiläinen som bildkonstnär.

Utställningen har gjorts med stöd från  AVEK, TAIKE och Suomen näytelmäkerho ry.

Manus, regi, klipp och musik: Jaakko Pietiläinen
Foto: Jonatan Sundström
Ljud: Jorma Kaulanen
Animation: Eero Pitkänen
VFX konsult: Leo Liesvirta
Flygfoto: Aarne Tapola
Scenografibygge och assistans: Elina Vainio
Översättningshjälp: Henna Vainio
I rollerna: Jaakko Pietiläinen, Akse Pettersson, Joonas Heikkinen, Noora Dadu, Antti Mattila, Samuli Niittymäki, Unski och Ypi
Musiker: Ville Koponen, Erkki Lasonpalo, Carmen Moggach-Laivaara och Tomas Nuñez-Garcés

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008