Ole Martin Lund Bø, Jan Freuchen & Linn Pedersen:

Elastic Measures

4.–27.4.

Elastic Measures är ett samarbetsprojekt mellan de tre norska konstnärerna Ole Martin Lund BøJan Freuchen och Linn Pedersen. Grundfärger, geometriska abstraktioner, rörelser och den plastiska kroppen är grundkomponenter i verken, som rör sig i ett område någonstans mellan Goethes Färgcirkel och den mättade Nike+ Fuelband. Med sportutrustning som råvara, tar utställningen formen av ett spel där improvisation och det slumpmässiga sker inom vissa på förhand bestämda parametrar.
Elliptiska rörelser framför fladdrande plattskärmar. Skogsgrönt och utrustningens neonfärger en plein air, gestlika svisch på joggingskor på duk. Konstruktivistisk geometri på träningsmaskiner, med tyngder, linor och elastiska gummiband som uttänjda abstraherade extremiteter. Färgfältsmålningar av det kvantifierade jaget; blå hjärtslag, gula hjärnvågor, röda kalorier.
Vid produktionsinrättningarnas löpande band var kroppen sysselsatt med arbete och förmågan att dagdrömma var arbetarens enda anspråk på frihet. I den kreativa ekonomin sker arbetet till stor del på det mentala planet och möjligheten att dagdrömma har begränsats till att hänga på nätet. På gymmet ger de hypnotiskt självkontrollerande repetitiva rörelserna en mental genväg till dagdrömmens tidevarv. Elastic Measures vill fånga denna sällsamma sammansättning av funktionalitet, estetik och skönhetsvård.

I samband med utställningen utkommer tidskriften Elastic Measures (Lord Jim Publishing, 2014).

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008