Niina Lehtonen Braun:

Dear Believer

4.7.–27.8.

I utställningen Dear Believer stiger vi rakt in i Niina Lehtonen Brauns vardagliga situationer, händelser och berättelser. Hennes kollage och teckningar är observanta och analytiska text- och bildstudier med människan i fokus. Hon rör sig från hemmet ut till kvarteret, staden och naturen. Fotografier från familjealbum, bilder och urklipp från dagstidningar och tryckt media åstadkommer en bekant miljö för betraktaren att röra sig i. Hennes delikata iakttagelser öppnar och blottar människorna i bilderna och ibland känns det rentav som om man fick stiga in i huvudet på personerna och dela allt de känner och gör. Helheten är en absurd men väldigt skarp bild av människan som varelse. Vi är här, vi vet inte varför, vi bara råddar och håller på. Och det finns något snedvridet och sympatiskt i den aningen hjälplösa situationen som är livet självt.

Det är också Niina Lehtonen Brauns eget liv som är själva kärnan i hennes skapande. Inspirationen får hon från sina relationer till vänner, släktingar och grannar, musik och dikter samt från händelser hon själv sett eller upplevt. För henne är konsten ett sätt att kommunicera med människor. Trots att bilderna kan ha en mörk underton färgas ändå hennes verk av en positiv närvaro och värme. Hon behandlar ämnen som berör hela hennes känsloregister och allt som hör livet till.

I överflödet av information och stimulans i den urbana miljön missar vi lätt de finstilta detaljerna och berättelserna som finns där inuti. Genom sina bilder lyckas Niina Lehtonen Braun skapa ett rum i vilket man stannar upp och lyssnar till de enskilda rösterna som tillsammans orsakar det tjatter och brus som dagligen omger oss.

Niina Lehtonen Braun, 1975, bor och arbetar i Berlin sedan år 2000. Samma år utexaminerades hon från bildkonstakademin i Helsingfors. Hon har hållit flera egna utställningar och medverkat i många curaterade grupputställningar runtom i Tyskland och internationellt. Tillsammans med Mirka Raito och Tellervo Kalleinen är hon en av de aktiva och grundande medlemmarna i performancegruppen JOKAklubi och hon har medverkat i flera filmfestivaler och screenings i Europa. 2010 höll hon sin senaste privatutställning i Helsingfors. Fram till 31.8 är hon även aktuell i utställningen Berlin. Måleriets historiska skikt på Gallen-Kallelamuseet i Esbo.

Markus Åström

Utställningen har fått stöd av:
Alfred Kordelins stiftelse
Centret för konstfrämjande

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008