Jenni Toikka:

CIRCLE

4.–27.3.

Utställningen är stängd på långfredagen.
Normalt öppet under påskhelgen.

Jenni Toikka (1983) visar sitt senaste videoverk i Sinne. Verkets skenbara ämne är skidskytte, men betraktaren upplever idrottsprestationen i första hand som abstrakt rörelse. Konstnären skriver själv följande: ”Mitt intresse väcktes när jag såg en skidskyttetävling på TV. Jag tyckte om idrottsgrenens visuella sidor, och hur den kan jämföras med bildkonst. Samtidigt kändes det som om skidskyttens lyckade prestation överraskande nog fann sin psykologiska motsvarighet i det flow-tillstånd jag kan uppleva i mitt konstnärliga arbetande.”

Konstnären berättar mer om arbetet med videoverket: ”Huvudpersonen i videon är det 19-åriga skidskyttelöftet Erika Jänkä. Jag följde med hennes träning från hösten 2014 till våren 2015. Verket filmades under vintern 2015 i Tavastehus, på motorbanan i Ahvenisto. På inspelningsplatsen fanns det gott om blåvita metallstaket, på asfalten målade symboler, nummertavlor och andra visuella element som gjorde det möjligt att filma både idrottsprestationens psykologiska och visuella delar.” I det fullbordade verket har platsen och skidaren, som Toikka utgick ifrån, förvandlats till material och förlorat sin personlighet.

Verket är som en levande släkting till de sovjetryska filmerna, för också Toikka är duktig på att skapa serier av snabba tagningar. Hon behärskar verkligen montaget som teknik. Rörelsen och kompositionen visar de formellt fascinerande aspekterna av idrottsprestationen och -banan, och blottlägger samtidigt tävlingsidrottens mentala värld. De snabba växlingarna mellan skidande och skjutande förenas med det abstrakta och vita snölandskapet, som kommenteras av de röda flaggorna och blåvita staketen. Måltavlorna är vardagliga bruksföremål, men får dessutom ett förhållande till den abstrakta konsten och annan visuell historia.

Verket har en cirkulär struktur. Till slut nås målet, men resan har lämnat sina spår i våra medvetanden. Videons bildformat är en smal rektangel, men vi kan känna närvaron av också det område och material som lämnats utanför bilden. På det viset sätter det osynliga sina spår i det synliga. Konstnären uppfattar själv det nya verket som ett parallellverk till ”Sovitus” från år 2009. Det nya verket är enklare och saknar de symboliska detaljer, som i ”Sovitus” fungerade som främmandegörande element. Båda är trots allt exempel på hur Toikka skapar en filmisk värld. Hennes verk skapar starka mentala upplevelser, som mer grundar sig på verkets mångskiktade uppbyggnad än på vändningar i intrigen.

I Toikkas verk är det filmiska en egen verklighet. Verket visar hur en visuell upplevelse får oss att stanna upp, för oss psykiskt någon annanstans, och skapar en egen värld. Hennes bildsamling märker våra sinnen, den påverkar oss då vi betraktar. Verket är klippt som en actionfilm, och när upplevelsen är över kan tittaren känna sig renad, utmattad, eller till och med förlåten. Bilderna har rört sig genom våra sinnen, och inom oss har skett en rening.

Jenni Toikka (f. 1983 i Helsingfors) utexaminerades år 2012 från Bildkonstakademin. Utställningen i Sinne är hennes tredje separatutställning, och har föregåtts av utställningar i både Glogalleriet och Forum Box. Toikkas videoverk har visats på ett flertal internationella grupputställningar och festivaler. I samband med Start Point-utställningen i Tjeckien belönades ”Sovitus” med ett pris. Konstnärens verk finns i Museet för nutidskonst Kiasmas, Bildkonstakademins och Saastamoinenstiftelsens samlingar. Konstnärens närmaste framtid kommer att tillägnas ett samarbetsprojekt med Leena Nio och Taneli Rautiainen. Konstnärerna ska tillsammans skapa ett offentligt verk till nya Esbo sjukhus.

Juha-Heikki Tihinen
http://jennitoikka.blogspot.fi

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008