Dafna Maimon & Ethan Hayes-Chute:

Camp Solong: Nonstop Sunset

8.6.–30.7.

En utställning och ett sommarläger

Curator och lägerfilosof: Jonatan Habib Engqvist

Hej då!

Livet är fullt av avsked. Så säg farväl till allvaret, identiteten och uppriktigheten som dagens styrmedel kräver. Säg hejdå till ändamålsenlighet som måttstock i livet och i konsten. Vad det än är som du vill ta farväl av är du välkommen till Galleri Sinne på Stora Robertsgatan 16 i Helsingfors för att bli inspirerad av Camp Solong.

Du får ta del av tidigare lägerdeltagares erfarenheter, veta mer om årets fyra dagar långa sommarläger på Ekenäs i juli och har möjlighet att lämna in en ansökan. Detta är en unik chans att uppleva kroppsligt välbefinnande och medveten vila. Bara 6 campare får plats.

Såväl utställningens som lägrets mikrosamhällen undersöker och väcker förhoppningsvis nya tankar om affektbaserade ekonomiska system och parallella socialiseringsvägar. Snarare än ett scoutläger som efterapar militanta rutiner genom någon form av manlig initieringsrit i mötet med skogen, uppkommer Camp Solong ur en vilja att skapa en plats för välmående. Genom lek undersöks olika aspekter av det moderna livets trauman och dess föruppfattade idéer om både smärta och lycka.

”Avsked går inte att undvika – varje dag tar människor farväl av varandra. Om det inte är du som tar farväl idag, är det kanske någon annan som säger hejdå till dig imorgon” säger den käcka lägerledaren med övertygelse och uppriktighet. Här finns ingen plats för ironi eller cynism. Ty även det låter motsägelsefullt är det först när leken tas på blodigt allvar som den verkligen kan förvandla våra handlingar på ett sätt som osäkrar mycket av det vi tar för givet i vardagen. Att ta leken på allvar är nämligen att tillåta sig att tappa fotfästet en stund. Det kanske kan beskrivas som en slags privat forskningsprocess som låter oss vara i ögonblicket, och experimentera inom ett överenskommet ramverk som samtidigt kan frigöra oss från andra krav, såsom nytta eller mål.

Camp Solong bjuder in dig till att välkomna ditt farväl med lek och glädje. Få en säng med din egen personliga hylla, gräv ett hål och lär dig att säga hej då till dina nya vänner. Du får insikt i hur du kan bli av med känslobagaget och finner kanske nyckeln till avskedets glädje i själens fiskdamm. Tillsammans lär vi oss att ta farväl av varandra. Det blir ett minne för livet.

Camp Solong är ett pågående nomadiskt sommarläger, ett tillfälligt och småskaligt samhälle som utmanar stereotypa konstruktioner. På så vis är lägret en form av heterotopi – en provisorisk modell för ett annat sätt att leva där lek, tid, introspektion och känslomässigt läkande står i fokus. Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute bygger alltså kojor och gräver hål samtidigt som de sällar sig till en immersiv performance-tradition som studerar oklara gränser mellan identiteter, kroppar och känslolandskap. Skiljelinjen mellan betraktare och deltagare, publik och utövare luckras upp i takt med att allt fler lager av performativitet uppstår. Hur ska vi uppfatta relationen mellan konstnärerna och lägerdeltagarna, lägerdeltagarnas inbördes relationer, lägrets relation till de förbipasserande, och inte minst din roll som publik?
www.campsolong.org

Dafna Maimon använder sig av berättelser som utmanar stereotypa konstruktioner för att belysa de oklara gränserna för identitet, jaget och kroppen i performance, kortfilm, video webb-TV, text och skulptur. Hennes projekt lyfter fram och materialiseras genom de nära personliga relationernas ekonomi och värdesätter idén om gemenskap på gräsrotsnivå. Dafna Maimon har en kandidatexamen från Gerrit Rietveld Academy och en masterexamen från Sandberg Institute. Hon har haft ateljéstipendier vid Künstlerhaus Bethanien Berlin, Iaspis Stockholm, Lower Manhattan Cultural Council, New York och Skowhegan School of Painting and Sculpture, Maine. Maimon har ställt ut internationellt på bl.a. PS1 Moma, New York; Kunst-Werke Berlin; Center for Contemporary Arts Ujazdowski, Warszawa; NRW Forum Düsseldorf, Moscow Museum of Modern Art; Based in Berlin; W139, Amsterdam; Annie Wharton Gallery, Los Angeles, och Project Native Informant, London.
www.dafnamaimon.com
Ethan Hayes-Chute är uppvuxen Freeport, Maine i USA och bor i Berlin. Han erhöll sin BFA i måleri från Rhode Island School of Design 2004. Genom målningar, skulpturer, storskaliga installationer och konstnärsböcker utforskar han idéer om självförsörjning, självförvaring och självuteslutning som sätt att leva. Han har erhållit stipendievistelser på Island, i Norge och Vermont i USA, mottagit ett flertal hedersbetygelser och priser och bland annat ställt ut på MIT List Visual Arts Center, Cambridge, MA i USA, Kinderhook & Caracas, och Künstlerhaus Bethanien i Berlin, Kunstverein Braunschweig och Marrakech Biennalen i Marocko.
www.ethanhc.com

Jonatan Habib Engqvist är utställningsmakare och skribent bosatt i Stockholm.

Utställningen genomförs med stöd av Svenska Kulturfonden, ProArtibus och HIAP. Lägret är ett samarbete med Ekenäs gård.

Bild: Camp Solong, Kunstverein Braunschweig, Tyskland. Augusti 2016.
©Mike Terry

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008