Axel Antas:

Long Player

9.4.–3.5.

Axel Antas har under hela sitt konstnärskap arbetat med en direkt förankring till naturen och utställningen Long Player är inget undantag.

Utställningen har som sin utgångspunkt ett skogsområde i Kisko nära Fiskars och är en installation bestående av 8st film-loopar i tre stycken synkroniserade projiceringar, fältinspelningar, samt ett fotografi.

Verket Long Player är en minimalistisk landskapsstudie vars form har sitt ursprung i idén om perfekt harmoni; en cirkel, en loop, varaktighet och geometri. Filmmaterialet manifesterar människans försök att rationalisera och kontrollera sin egen omgivning.

Som grund för hela utställningen har Antas byggt en cirkelformad horisontell plattform i skogen. Konstruktionen fungerar som redskap för inspelningen av filmmaterialet men också som en temporär skulptur för utställningens enda fotografi. Likt hans tidigare arbeten blir den fysiska konstruktionen ett ingrepp i landskapet och ett bevis på konstnärens närvaro; en studie i möte mellan idé och natur. I Long Player har konstruktionen även fått en funktion; den har blivit en förlängning på kameran och dess givna uppdrag. Under olika årstider och tider på dygnet har filmkameran gjort identiska automatiserade filmningar på plattformen. Detta resulterar i en serie synkroniserade ögonblick förskjutna över en större tidsrymd. På grund av att varje loop saknar början, mitten och slut finns det inget filmatiskt narrativ att läsa. Fokuset ligger i att iaktta multipla liknande ögonblick och genom dem ser vi förhållandet mellan tid och minne. Bredden av ett ögonblick ligger i att inse att här och nu är en möjlighet.

Ljudspåret i utställningen spelas upp från en vinylskiva och är ett kollage av inspelningar som gjorts på plats direkt efter varje filminspelning. Filmaterialet är inspelat på 16mm smalfilm.

Axel Antas (f.1976) är residenskonstnär på Pro Artibus treåriga residenprogram Villa Snäcksund i Ekenäs. Antas utexaminerades som BFA år 2000 från Goldsmiths College I London och var verksam där fram till 2013. Han har hållit soloutställningar främst i England och Finland och deltagit i flera curaterade internationella utställningar. Verk av Antas finns i flertal offentliga samlingar bla. Kiasma, Saastamoinen, Wihuri och Zabludowicz.

Markus Åström

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008