Antti Nyyssölä

4.–26.10.

Med denna utställning forstätter Antti Nyyssölä sin exkursion i Helsingfors. Nyyssölä är känd för att i sina verk systematiskt analysera platser och material ur sin närmiljö. Han gör detta i form av abstrakta studier; målningar, frottage* och kollage. I denna utställning visas nya arbeten i samtliga tekniker. Det är råa och fragila bilder ur ett urbant landskap.

Nyyssölä rör sig likt en nomad i staden. Han samlar på sig material, minnen och scener. Han borstar likt en arkeolog tålmodigt fram de lager som ligger dolda under dammet. För Nyyssölä handlar det även om att komma i kontakt med det rätta materialet och att hitta det önskade motståndet. Måleriet, kompositionen och utförandet är sedan det avslutande skedet i en lång process. De nya målningarna i utställningens är gjorda på korrugerad plåt och wellpapp. Upprepningen av vågorna i båda materialen blir ett suggestivt eko i vilket måleriet rör sig fram och tillbaka.

I utställningen finns även en serie frottagearbeten. Med grafit och papper har Nyyssölä dokumenterat ytor, strukturer och rytmer från stadens arkitektur. Frottaget blir som ett haptiskt snapshot. Jämfört med fotografiet är frottaget förhållandevis stumt i sitt utryck. Men de för ögat osynliga berättelserna och viskningarna finns ändå där, under ytan och likt Turinsvepningen kommer Nyyssöläs frottagearbeten till liv.

Flaggan och korset är ett ständigt återkommande tema i Nyyssöläs produktion.I Nyyssöläs heraldik har symbolerna berövats på livet och transparenta spöken hänger likt ömsade ormskinn på väggen. Med dessa våldnader kommer tystnaden, tomheten och också själva laddningen. Någonting har hänt och någonting har flyttat på sig.

Markus Åström

Antti Nyyssölä (f.1982) arbetar och bor i Helsingfors. Han utexaminerades från Bildkonstakademin 2013. Hans arbeten har tidigare visats på t.ex. Sorbus-galleriet, Glo-galleriet och Galleri Bergman. Hans verk finns i Helsingfors konstmuseets samling och även i Antti Piippo samlingen.

* frottage – en teknik i vilken man lägger ett tunt papper på en strukturerad yta och gnuggar med penna eller kol på detta så att ytans struktur kopieras som en bild till pappret.

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008