Mike Egan:

Kaikki on Roskaa - Del 1

25.10.

kl 17
Plats:
Frame
Bangatan 1b A 9
00120 Helsingfors

Del 1 i serien ”Kaikki on Roskaa” är en föreläsning om samtidskonsten, kommersiella galleristrukturer, gruppdynamiken på den internationella konst scenen och förhållandet mellan estetisk teori och klimatkontrollerad förvaring.

Vad är den mest radikala konsten idag? Hurudana utställningar är det som fångar publikens uppmärksamhet? Vad talar man om just nu? Varför görs det konst? Vad händer med konsten med tiden? Vad är skräp och vad inte skräp? Dessa frågor är ingången till denna undersökning av samtidskonsten. De senaste kritiska formationerna hänger likt stalaktiter i en grotta och deras droppar är fyllda med mening. Men vad är konsten i sig själv, utanför konstnärens egna avsikter?
Vad är Transitiva objekt? På vilket sätt reproducerar Zombieformalismen sig själv? Vad är de underförstådda fantasierna i Poser Tech? Vad finns det för strategi i Humble Brag estetiken? Är Paranoid Style något som är oundvikligt? En serie bilder kommer att visas och det väller över av ord. Efteråt är det irrelevant om det finns svar på de ovannämnda frågorna. Avslutningen: en soptipp? Rätt så förvirrande.
Konsten har alltid lovat oss ett värde, men levererat tvivlan. Samtidskonsten lever på 
en bekräftelse av värde, men finns det en kvalitet?
Om inte så finns det en möjlighet att konsten inte existerar, även om man inte kan förneka de fysiska objekten. Ut ur detta svarta hål av osäkerhet kommer en gallerist från New York till Helsingfors. Vad gör denna person och hur arbetar han? Han kommer på idéer och förverkligar dem. Undviker konstvärldens eviga cocktailparty. Planerar utställningar. Installerar konstverket, skriver om verket, talar om verket, fotograferar verket, placerar verket i en samling, betalar konstnärerna, paketerar in verket, förvarar verket, betalar jämt en massa skatt, försöker sätta undan lite pengar samtidigt som han lever på ingenting och gör allt. Varför göra ens något av detta? Att leva fri är ett hårt slit, kanske rentav omöjligt. Men om allt är skräp, ja då är vi verkligen fria; men utan att vi är medvetna om det. Så hur skall vi då spendera vår tid? Detta är frågorna i konsten?
“Det finns inte någon lösning för det finns inte heller något problem.” .Marcel Duchamp

Mike Egan är konstnär, skribent och ledande medlemmen i Ramiken Crucible, ett litet företag registrerat i New York (USA). Företaget producerar utställningar i två hyrda galleriutrymmen, 389 Grand Street and 465 Grand Street, NY, NY 10002. Galleriet erbjuder tjänster åt konstnärer, privata samlare, museum samt bistår med material till ett flertal publikationer, både tryckt och online. För att se ett fullständigt arkiv av galleriets program gå till:
www.ramikencrucible.com

Tillställningen är organiserad av Frame i samarbetet med Sinne och möjliggjorts genom Finska kulturinstitutet i New York och dess utbytesprogram Mobius.

Bild: Diamond Stingily, Entryways, 2016, dörr med lås, slagträ, trä, 79 x 41 in (201 x 104 cm)

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015