Stefan Otto:

Traumwunsch

9.1.–1.2.

Traumwunsch (suom. Toiveuni) -näyttelyssä Stefan Otto jatkaa muistin analysointia. Nyt hän käsittelee yksityistä, omaan perheeseen liittyvää tarinaa, kertomusta äidinisänsä vaelluksesta Euroopan halki toisen maailmansodan jälkeen. Näyttelyyn sisältyy valikoima Otton isoisän kirjoittamia runoja, kuvakollaasi, video ja kartta.

Stefan Otton taide on eräänlaista muistin syväluotausta. Mistä muisti muodostuu ja millaisia käytösmalleja se meihin istuttaa ja miten se ohjaa näkemystämme maailmasta. Valokuvien, elokuvien ja maalausten avulla hän koostaa kerrostumia ja tasoja päällekkäin ja limittäin. Teos liikkuu aikajanalla eteen- ja taaksepäin, ja ajoittain mennyt ajankohtaistuu. Vaikutelmaksi jää eräänlainen turhautuminen maailmaan, joka ei tunnu muuttuvan eikä korjaavan suuntaansa.

Traumwunschia valmistellessaan Otto on kulkenut isoisänsä jalanjäljissä halki tuhotun Euroopan. Tarina on ollut suvun keskuudessa kiusallinen ja vaiettu aihe. Otton äidinisä kuului Tshekkoslovakian ns. sudeettisaksalaisiin. Hän oli saksalainen ja natsi. Jouduttuaan Saksan armeijaan hän hoiti raaka-aineiden ja tarvikkeiden kuljetusta Budapestin ja Mustanmeren välillä Tonavaa pitkin kulkevalla jokialuksella. 1944 puna-armeija vangitsi hänet, ja hänet vietiin vankileirille Romaniaan. Vuotta myöhemmin, vähän ennen sodan päättymistä 1945, hän onnistui vapautumaan, mutta vieläkään ei ole selvinnyt, miten. Hän joutui vielä kulkemaan kolme vuotta jalkapatikassa ennen kuin löysi perheensä luo.

Tämä kuva on iskostunut Otton mieleen. Mitä hänen isoisänsä ajatteli silloin, pelokas, nälkää näkevä, illuusionsa kadottanut mies, joka kierteli pitkin poikin raunioiksi pommitettua Eurooppaa etsimässä perhettään? Olivatko hänen tuolloin kirjoittamansa luontoromanttiset runot jonkinlaista terapiaa? Milloin hänelle paljastui, että hän oli väärässä ja kaikki mihin hän oli uskonut oli väärin?

Perhetarina saa toimia eräänlaisena linkkinä tuon ajan ja nykyhetken välillä. Elämme Euroopassa, jossa kansat edelleen vaeltavat. Hädänalaiset ihmiset hakeutuvat turviimme, mutta tänne pääsy vaikeutuu koko ajan. Länsimaiden muurit kohoavat yhä korkeampina ja vankempina, oikeistoradikaalit puolueet paisuvat ja saavat lisää huomiota, ja maahanmuutosta keskustellaan enemmän kuin koskaan. Otton isoisän tarina voi toimia heijastuspintana, josta voimme peilata itseämme.

Stefan Otto (s. 1969) asuu ja työskentelee Tukholmassa. 2001 hän valmistui Tukholman taidekorkeakoulusta. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä eri puolilla Ruotsia ja osallistunut moniin kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin Euroopassa. Otto on edustettuna monissa ruotsalaisissa taidekokoelmissa, ja hän on tehnyt useita julkisia taideteoksia. .2011 hän osallistui Sinnen avajaisnäyttelyyn Eshu-Etaeb Isolla Roobertinkadulla.

Markus Åström

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014