Timo Vaittinen:

1-2-2-2-1-2-2

10.8.–2.9.

Näyttelyssä 1-2-2-2-1-2-2 Timo Vaittisen innoittajana on ollut fryygialaismyssy, antiikin ajoilta periytyvä riippupäinen päähine, joka tunnetaan nykyisin paremminkin smurffihattuna. Näyttelykokonaisuus ja sen abstrakti muotokieli ovat hakeneet inspiraatiota sekä myssyn muodosta että sen historiasta. Näyttely koostuu maalauksista, musiikista, veistoksista ja julkaisuista.

Euroopassa fryygialaismyssy esitetään usein vapauden symbolina. Rooman valtakunnassa vapautetut orjat käyttivät fryygialaismyssyä vapauden merkkinä, ja Ranskan vallankumouksessa monarkian kukistaneiden jakobiinien univormuun kuului punainen fryygialaismyssy. Samanlaisia päähineitä nähdään nykyisinkin niin populaarikulttuurissa kuin katukuvassa. Dokumentaristi ja merentutkija Jacques Cousteaun tavaramerkiksi muodostunut punainen merimieslakki muistutti fryygialaismyssyä, ja myös 1990-luvun grunge-musiikin piirissä oli tötterömäinen hattu muotia. Lisäksi samantapainen myssy nähdään monesti myös smurffien, tonttujen, tietäjien ja noita-akkojen päässä. Englanninkielisessä maailmassa taas hallusinaatioita aiheuttavan suippumadonlakin nimeksi on annettu ”Liberty Cap” – fryygialaismyssyn mukaan.

Vapauden symbolia lähtökohtanaan käyttäen näyttely tarkastelee niitä jännitteitä, jotka syntyvät kahden eri voiman, kaoottisuuteen vapautetun ja perinteisiin nojaavan konformismin, vieraan ja tutun välille. Näyttelyn nimi 1-2-2-2-1-2-2 on numeerinen esitys fryygisestä asteikosta, jossa 1 vastaa puolisävelaskelta ja 2 kokosävelaskelta. Näyttelyn perustana on Vaittisen teos Phrygian Mode (suom. Fryyginen asteikko), jonka hän julkaisi vuonna 2017 oman Rooftop Press -kustantamonsa kautta. Julkaisu on sarjasta hiilipiirustuksia muodostuva abstrakti muototutkielma smurffeista, pienistä sinisistä ja hyväntahtoisista sarjakuvahahmoista, joiden ainoana asusteena on valkoiset shortsit ja valkoinen fryygialaismyssy. Näyttelyssä tuttua hahmoa on kehitelty eteenpäin abstraktion suuntaan, kunnes se on lähes tunnistamaton mutta säilyttää silti etäisesti tunnusomaiset piirteensä. Näyttelyn maalaukset ovat yhdistelmä maalausta ja kollaasia. Ne on tehty Vaittisen kehittämällä tekniikalla, joka hyödyntää akryylivärin materiaalisia ominaisuuksia. Näyttelyn muu materiaali liittyy musiikkiin ja klubiskeneen. Katosta riippuvat Molton-kankaasta tehdyt abstraktit, maalaukselliset elementit käyvät vuoropuhelua tilassa soivan ääniteoksen kanssa. Ääniteoksen musiikki perustuu fryygiseen asteikkoon ja sen esittämiseen käytetään jamaikalaiseen sound system -kulttuuriin kuuluvaa laitteistoa, mikä puolestaan viittaa spontaaniin tanssikulttuuriin. Toiminnallisista ja logistisista syistä johtuen äänentoistolaitteisto on rakennettu muistuttamaan brutalistista arkkitehtuuria. Näyttelyssä nähtävä sound system on vapaa tulkinta jamaikalaisesta alkuperästään. Vaittinen on valmistanut näyttelyyn myös sarjan metalliveistoksia, joiden muotokieli perustuu tilapäisissä esiintymislavoissa yleiseen ristikkopalkkiin eli trussiin. Kokonaisuudesta muodostuu arvoituksellinen tila, joka voisi yhtä hyvin olla salainen kokouspaikka, pyhä rituaalitila kuin ajatuksia ja oivalluksia herättävä salonkikin.

Timo Vaittinen (s. 1976) asuu ja työskentelee Helsingissä.  Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2007. Vaittinen käyttää työssään useita erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Hänen taidettaan värittää psykedeeliseen ja underground-kulttuuriin kytkeytyvä mystiikka. Teosten lähtökohtana on todellisuusperustainen dokumentaarisuus, joka liudentuu fiktiiviseen, mielikuvitusta ruokkivaan narratiivisuuteen. Vaittinen on taiteilijavetoisen SIC-gallerian perustajajäsen. Hänen teoksiaan on nähty niin kansallisilla kuin kansainvälisillä areenoilla. Hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa, mm. MACBA archive, Saastamoisen säätiö, New York City Library, MUSAC, Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, Helsingin taidemuseo HAM, Nykytaiteen museo Kiasma, Porin taidemuseo ja Kuopion taidemuseo. Vaittisen teoksia on mukana HAMin Graffiti-näyttelyssä aina 9.9.2018 asti.

Näyttelyn yhteydessä voi ostaa Rooftop Press -kustantamon kirjoja. Uuden kirjan julkaisutilaisuus 30.8. klo 18-20

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014