John Divola, Camille Henrot, Maija Luutonen, Armi Ratia:

The Pleasure Principle

3.6.–31.7.

Kuraattori: Ilari Laamanen
Taiteilijat: John Divola, Camille Henrot, Maija Luutonen, Armi Ratia

Kysyttäessä Jean Cocteaulta mitä ottaa mukaan palavasta talosta, hän vastasi tulen.

Mielihyväperiaate (saksaksi *Lustprinzip, englanniksi *pleasure principle) tarkoittaa pyrkimystä biologisten ja psykologisten tarpeiden tyydyttämiseen ja kivun välttämiseen. Mielihyväperiaatteen katsotaan ajavan ihmisen viettipohjaa ja olevan voimakkain yksilöä ohjaava impulssi. Myöhemmissä kirjoituksissaan Freud päätyi ajattelemaan, että pakkomielle toistaa saattaa olla jopa mielihyväperiaatetta merkittävämpi voima.

The Pleasure Principle –näyttely keskittyy tähän jännitteeseen. Näyttely käsittelee paitsi ihmisten monimuotoista suhdetta luontoon ja elinympäristöönsä, myös muodonmuutosta ja irtipäästämistä. Painopiste on jaetussa, fyysisessä ympäristössä, mutta vire on psykologisesti latautunut. Mielihyväperiaate muistuttaa ihmisten ja heidän tekojensa välisistä yhteyksistä. Yksittäiset teot punoutuvat aina osaksi suurempia kertomuksia.

Nämä kertomukset ovat uudelleenmäärittelyn alaisia, aivan kuten miellyttävän ja epämiellyttävän määritelmät tässä näyttelyssä. Mielihyväperiaatteen yhteydessä on syytä kiinnittää huomiota toistoon. Miellyttävän ja pakonomaisen rajaa on toisinaan vaikea määritellä ja siksi myös perustavanlaatuisen ja pakotetun merkityksiä on syytä arvioida uudelleen.

The Pleasure Principle on Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ja Sinnen yhteistuotanto. Näyttely on toteutettu Opetus- ja Kulttuuriministeriön tuella.

Kuva: Camille Henrot, The Strife of Love in a Dream, 2011. Video, 11’37. Courtesy the artist, kamel mennour Paris, Metro Pictures New York and Centre Pompidou Paris.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014