Juha & Vesa Vehviläinen:

Pink Twins

31.10.–23.11.

Kansainvälisesti tunnettu kaksikko Pink Twins (Juha ja Vesa Vehviläinen) esittää uusia videoteoksiaan. Vaikka taiteilijat ovat kotoisin Helsingistä, heidän yksityisnäyttelynsä ovat kotikentällä harvinaislaatuisia tapahtumia.

Pink Twinsin työt eivät ole helposti määriteltäviä, vaikka ne ovat valtavan konkreettisia. He luovat vaikuttavan tilaelämyksen, johon sisältyvät sekä välitön, videoteoksia ympäröivä tila että avaruus kaukana päämme yläpuolella. Äänillään ja väreillään mieltä kiehtovat teokset vaativat kaikkien aistien huomion.

Kaksi tietokoneanimoitua videoteosta avaavat eteemme oudon maailman, joka on kuitenkin science fictionin tavoin tunnistettava. Animaatiot ääniraitoineen tuottavat hypnoottisen elämyksen kuvataiteen, tieteen ja elektronisen musiikin välimailla.

Näyttelyn pääteoksen “Parametronomicon” hahmot vaikuttavat sekä orgaanisilta että mekaanisilta; kuin ympäristöönsä vielä sopeutumattomat biomekanoidit ne syöksähtelevät avaruudessa tai koikkelehtivat ympäriinsä, ensin haparoiden, sitten purkautuen kouristuksenomaisina liikesarjoina. Animaatio rakentuu parametreista, joiden yhdistelmät ja kerrostumat luovat hallitun kaaoksen jännitteen.

Julia Nyman

Pink Twins on yhtä kuin veljekset Juha ja Vesa Vehviläinen, jotka ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1997. Heidän teoksiaan on esitetty näyttelyissä ja festivaaleilla eri puolilla maailmaa. He ovat myös pitäneet audiovisuaalisia live-esityksiä ympäri Eurooppaa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa. Pink Twinsin edellinen yksityisnäyttely Helsingissä oli Galleria Sculptorissa 2011.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014