Petri Hytönen:

Maan päällä niin kuin taivaissa ja jotakin sieltä välistä

9.12.2017–14.1.2018

Näyttelyssään “Maan päällä niin kuin taivaissa ja jotakin sieltä välistä” Petri Hytönen tarkastelee henkisen ja lihallisen välistä jatkuvaa taistelua.

Näyttelyn innoituksena on toiminut kirkkomaalaukset, joissa kuvitetut tarinat ovat osana arkkitehtuuria. Hytönen valoittaa vaikeita ja pysyvästi ajankohtaisia eksistentiaalisia kysymyksiä luomalla kollaasin ihmisyyden tarinoista. Hän tekee sen ripustamalla tilaan sadoittain leikattuja, käsinmaalattuja akvarellipaperinukkeja. Hytönen on maalannut enkeleitä, paholaisia, taivaita ja helvettejä – ja jossakin niiden välissä seisoo ihminen, avuttomana monikasvoisena hahmona.

Taiteellisessa työssään Petri Hytönen on usein kuvannut uivia, keinuvia tai lentäviä ihmisiä. Hänen leijuvat ihmisensä eivät ole luonnonvoimien tai oikeusjärjestelmien rajoittamia. Ne ovat vapaan ihmisen ja hänen sisäisimpien unelmien ja fantasioiden ruumiillistumia.

Hytösen maalaustaide on mös prosessina vapaan lennokasta. Hytönen on peloton taiteilija joka liikkuu ennakkoluulottomasti malaustaiteen eri alueilla. Hän tiedostaa maalaustaiteen mahdollisuudet ja muistuttaa yhä uudelleen siitä, että sen rajoista päättää ainoastaan taiteilija itse. Hän sekoittaa akvarellia, ruiskumaalausta, piirustusta ja valokuvaa huumoriin, psykedeliaan, luontoon, arjen yksityiskohtiin ja taidehistoriallisiin viittauksiin. Näyttelyyn ”Maan päällä niin kuin taivaissa ja jotakin sieltä välistä” hän on tehnyt kolmiuloitteisia, mobiilinomaisia, moduulaarisia akvarellimaalauksia joissa hän nostaa esille ihmisen ja hänen jatkuvasti kohtaamansa moraaliset ongelmat.

Hytönen puhkaisee järjestelmällisesti yksittäisten ihmisten ympärilleen luomia kuplia. Samanaikaisesti kun yhdellä on tuulta siipien alla joku toinen syöksyy suoraan armotonta maata kohti. Lähes näkymätön mutta keskeinen hahmo näyttelyssä on luolaihminen; alkukantainen esi-isä joka sukupolvesta toiseen elää meissä edelleen. Vaikka ihminen kehittyy ja luo uusia perinteitä, kulttuureja, uskontoja ja ohjenuoria kantaa hän kuitenkin aina mukanaan eläintä, kaikkine fyysisine ja henkisine haluineen.

Näyttely on luotu rinnakkain kattomaalaus ”Limbon” kanssa. Limbo on paikkasidonnainen tilaustyö Sinnen toimistotilassa. Tervetuloa tutustumaan vasta asennettuun maalaukseen näyttelyn yhteydessä.

Petri Hytönen (s. 1963) asuu ja työskentelee Porvoossa. Hän valmistui taiteen maisteriksi (MFA) Helsingin Kuvataideakatemiasta vuonna 1988. Hän on työskennellyt Kuvataideakatemian maalaustaiteen lehtorina vuosina 2009 –2014. Hän on taiteilijaryhmän Ilomiehet Ja Galleria Rankan perustavia jäseniä. Vuonna 2001 hänelle myönnettiin Carnegie Art Awardin kolmas sija. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä ja hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen töitään on muun muassa seuraavissa kokoelmissa: EMMA, Göteborgs konstmuseum, Helsingin taidemuseo, Malmö konstmuseum, Nordiska akvarellmuseet, Saastamoinen, Kansallisgalleria-Kiasma, Stiftelsen Pro Artibus, Uppsala konstmuseum ja Wihuri.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014