Mustarinda:

Maa-laiset

29.4.–22.5.

(Näyttely on kiinni 5.5.)

Parhaita löytöjä olivat entismaailman rikkinäisen teknologian osat, yhteenkietoutuneet muovi ja metalli, jotka oli suunniteltu tekemään asioita joita mikään nykyismaailmassamme ei enää tehnyt. – Teemestarin kirja, Emmi Itäranta

150 vuotta jatkuvasti lisääntynyt fossiilisten polttoaineiden energiansyöttö antoi meidän uskoa, että olemme vieneet voiton luonnosta. Voimme muokata maan aineksia yhä uudestaan, siirtää mitä tahansa minne vain. Edes taivas ei ole rajana.

Ja sitten, ennätysmäisen nopea ilmastonmuutos muistutti, että emme olekaan päässeet luonnonkierroista eroon. Kaikella tuotannolla on seurauksensa. Luonnonvarat ehtyvät ja jätteet jäävät seuraksemme.

Ironian rautaisen lain mukaisesti havaitsimme fossiiliteollisuuden kytkökset ilmakehään juuri edistyneimmän teknologian avulla. Yhtäläisesti tarkkailemme suorakaiteen muotoon viljeltyä ja rakennettua maisemaa suorakaiteen muotoisilta ruuduilta.

Tilanteen tasalle pyristely on paitsi nöyryyttävää myös melko huvittavaa. On opeteltava aivan perusasioita energiantuotannosta, liikkumisesta, asumisesta, ruokailusta. Miten kahvin kanssa nautittua suklaata tehdään, minkälaisia materiaalisia edellytyksiä sillä on?

Asioita on opeteltava myös ihan toisin kuin ennen. Jälkifossiiliselle aikakaudelle on ominaista fossiilikytköksistä tietoiseksi tulemisen lisäksi uusien, fossiilienergiasta riippumattomien teknologioiden ja käytäntöjen kehittely ja kokeilu. Kaiken tämän on tapahduttava fossiiliajan kokemusmaailmasta kurkottaen.

Kaksiosaisen näyttelykokonaisuuden ensimmäinen osa on Sinne-galleriassa 29.4.-22.5.2016. Näyttelyn taiteilijat Alma Heikkilä, Saara-Maria Kariranta, Riikka Keränen, Jussi Kivi, Pauliina Leikas, Antti Majava, Mika Palonen, Nestori Syrjälä, Tuomo Tuovinen ja Laura Wesamaa ovat Mustarinda-seuran jäseniä.

Mustarinda on taiteilijoiden ja tutkijoiden vuonna 2009 perustama kollektiivi, jonka tavoitteena on lisätä ekologista ja kulttuurista monimuotoisuutta. Näyttely-, residenssi-, tutkimus- ja julkaisutoiminnan kokeilualustana toimii Mustarinda-talo, joka sijaitsee Paljakanvaaran laella Hyrynsalmella. Taloa ympäröi tieteelliseen tutkimuskäyttöön suojeltu aarniometsä.

Näyttelyn tarvitsema sähköenergia tuotetaan Mustarinda-talon kuuden kilowatin aurinkopaneeleilla, jotka lataavat näyttelytilassa sijaitsevaa akustoa.

Näyttelykokonaisuuden toinen osa avautuu Mustarinda-talolla 15. kesäkuuta 2016.

mustarinda.fi
facebook.com/mustarinda
twitter.com/mustarinda

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014