Malin Ahlsved:

Minä haluan

4.–27.9.

Malin Ahlsved on pienillä akvarellimaalauksillaan luonut kokonaisen maailman. Maalaukset ovat havainnollistavia omaelämäkerrallisia kuvia paperilla jotka antavat tuoksujen ja äänien lailla muistoille ja tunteille mahdollisuuden nousta pintaan. Teokset ovat kuin kaikuja vaikeista hetkistämme – unohdetuista ja tukahdutetuista. Näyttely Minä haluan merkitsee käännekohtaa Ahlsvedin taiteilijanuran kehityksessä; kohtalo on menettänyt otteensa antaen aihepiirin hahmoille enemmän valtaa.

Ahlsvedin taiteelle on luonteenomaista sen yllä viipyvä pimeys, eikä Minä haluan -näyttely ole tästä poikkeus; näyttely kuljettaa taiteilijan pikimustaa soihtua eteenpäin. Silti aineisto ei ole kauttaaltaan synkkä, kyseessä on pikemminkin elämän hetkellisyyden ja yksilön yksinäisyyden tunteen hyväksyminen. Ahlsved työstää niitä pieniä puutteitamme ja arpiamme joita kannamme mukanamme ja jotka muokkaavat meistä sen keitä olemme. Aiheet ja teemat vievät ajatusket pettymystä, epätoivoa, moraalia ja rakkautta käsitteleviin satuihin. Kerronta on hetkittäin painajaismaisen epätodellista. Teosten yllä leijuu Ingmar Bergmanin elokuvista löytyvä jumalan hiljaisuus, ihminen on yksin pyrkiessään ymmärtämään itseään ja toivottomuuttaan.

Alati läsnä olevat varjot eivät kuitenkaan ole lannistavia. Ahlsvedin tunnerekisteri on laaja ja antaa tilaa hahmojen elämänhalulle ja idearikkaudelle. Näin taiteilija luo katsojalle henkireikiä, jotka mahdollistavat liikkumisen ja avautumisen itsetutkiskelulle ja pohdiskelulle. Kuvien kohtaukset kannustavat tunnustelemaan ja ymmärtämään tilaa ja kontekstia. Ahlsvedin kuvat hiiristä ja ihmisistä valottavat ihmisen sisimmän; haaveilevan, haluavan ja oman tahdon omaavan minän. Tahdosta muodostuu näyttelyn punainen lanka – se on nälkä joka vie meitä eteenpäin ja se energia joka synnyttää toivon.

Malin Ahlsved (1976) asuu ja työskentelee Tammisaaressa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemia 2004. Ahlsved on osallistunut näyttelyihin Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Tanskassa. Hän on pitänyt näyttelyn Sinnessä 2011. Hänen taidettaan on Helsingin kaupungin, Valtion taidemuseon, Suomen taideyhdistyksen ja Pro Artibus -säätiön kokoelmissa.

Näyttelyn aikana Sinnessä on myynnissä Ahlsvedin julkaisema luettelo.

Näyttely Minä haluan on toteutettu Ahlsvedin kolmivuotisen residenssityöskentelyn aikana Pro Artibus -säätiön residenssissä Villa Snäcksundissa. Hakuaika seuraavalle residenssikaudelle on syksyllä 2015. Lisätietoja antaa Erica Wulff erica.wulff@proartibus.fi

Markus Åström

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014