Kristin Wiking:

Quality time with a T-Shirt

9.11.–3.12.

Uusimmassa installaatiossaan Quality time with a T-shirt Kristin Wiking käyttää liikkuvan kuvan perinteelle pohjautuvaa tekniikkaa. Näyttely on tila-animaatio, jossa valon leikki herättää liikkumattoman veistoksen henkiin.
Kristin Wiking on jo pitkään tehnyt dramatisoituja installaatioita, jotka rakentuvat esineistä. Äänen, puheen ja liikkeen avulla installaatiot heräävät henkiin ja esineet saavat inhimillisiä piirteitä Wikingin käyttämän humoristisen otteen ansiosta. Hän hyödyntää ihmisten tarvetta käsitellä fyysistä ympäristöään heijastamalla haaveitaan ja visioitaan heitä ympäröivään mykkään ja arvoitukselliseen aineeseen.

Installaatiossaan Quality time with a T-shirt Wiking kehittää samaa teemaa. Hän tarkastelee liikkuvan kuvan pioneerejä ja elävän kuvan mahdollisuuksia luoda illuusioita elollisuudesta.  Hän on muun muuassa inspiroitunut Eadweard Muybridgen ihmisten ja eläinten liikeratoja kuvaavista töistä. Muybridgesta poiketen hän kuitenkin sommittelee teoksensa readymade-esineistä. Wiking on työstänyt ehkä aikamme yleisintä käyttövaatetta, valkoista t-paitaa. Sinisten farkkujen ohella se on vaatekappale, jota käytetään lähestulkoon kaikissa kulttuureissa, kaikenikäisten parissa ja jokaisessa yhteiskuntaluokassa. Se on menestyksellinen tuote, joka samanaikaisesti symboloi kaikkea eikä kuitenkaan mitään. Wiking vangitsee valkoisen t-paidan yhteen ajanjaksoon ja antaa sille ajan ja oman elämän rytmiä, ajoitusta ja muotoa hyödyntäen.

Kristin Wiking (s. 1987) on ruotsalainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut taiteen maisteiksi (MFA) Kuvataideakatemian Tila- ja aikataiteen linjalta. Quality time with a T-shirt on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä. Hänen töitään on aikaisemmin ollut esillä Helsingissä ja Tukholmassa. Hänen videoteoksiaan on näytetty Alankomaissa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.

Näyttely on toteutettu Svenska kulturfondenin tuella.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014