Juan Kasari:

Without Beginning or end

1.–24.4.

Juan Kasari on Sinnessä pidettävään näyttelyyn konstruoinut paikkasidonnaisen, kirjavan installaation, joka rakentuu valosta ja väristä. Teos koostuu nonfiguratiivisista, veistoksellisista moduuleista, akvarelleista, valokuvista, luonnon- ja keinovalosta sekä liikkuvasta kuvasta. Kasari on pyrkinyt luomaan rauhallisen ja verkkaisen huoneen, joka kutsuu ottamaan etäisyyttä kaupungin ja arjen sykkeestä. Tässä abstraktissa installaatiossa on mahdollista pysähtyä, rentoutua sekä antaa tilaa ajattelulle ja mietiskelylle. Teos kannustaa näyttelykävijää liikkumaan vapaasti huoneen värin ja valon kerrostumien seassa.

Näyttelystä löytyy myös kriittisiä pohjasävyjä. Teos on kuin suljettu maailma, joka näyttelytilan ikkunan välityksellä on yhteydessä ulkomaailmaan. Kasari pelaa kävijän aistihavainnoilla. Elämä kadulla gallerian ulkopuolella suodattuu ikkunaruuduilla olevien värifilmien läpi, jolloin tämä yksivärinen todellisuus äkkiä koetaankin etäisenä kuvana. Kasari pohtii juuri kuvan roolia ja suhdetta ajan henkeen. Hän käyttää kirkkaita ja luonnottomia värejä viitaten populaarikulttuuriin ja sen käyttämään räikeään kuvakieleen. Poptaiteeseen verrattuna Kasarin taide on kuitenkin pelkistettyä, minimalistista ja raakaa. Installaatio Sinnessä purkaa kuvan osiin nostaen esiin sen rakenneosat ja sitä tänä päivänä ympäröivät energiat. Kasari hyödyntää valoa, joka luonnostaan on aineetonta ja paljastaa teknisiä ratkaisuja, sekä luo läpinäkyviä värikerrostumia, jotka huoneessa limittyvät toisiinsa. Tällainen esittäminen vie ajatukset siihen läpinäkyvyyteen, joka vallitsee aatteellisessa open source -periaatteessa. Sen tavoin myös Kasarin installaatio on vastareaktio.

Kasari arvostelee kuvataiteessa vallitsevaa suuntausta, jossa taiteilijat ajattelemattomasti ja tahallisesti käyttävät kulutuskulttuurin kieltä ja menetelmiä hyväkseen. Taiteilijat reagoivat nopeasti vakaviin ja monimutkaisiin ajankohtaisuuksiin, ja taide liikkuu yhtäkkiä yhtä kevyesti ja joustavasti kuin sosiaalisessa mediassa jaettu linkki; ihmiset jakavat uutiset nopeasti, omia mielipiteitä tai huomautuksia lisäämättä.

Juan Kasari (s. 1974) työskentelee ja asuu Helsingissä. Vuonna 2013 hän valmistui maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta Helsingissä. Edellisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 2015 galleria Perissä Turussa ja aikaisemmin näyttelyitä on nähty muun muassa Hippolytessä ja MUU-galleriassa. Kasari on myös osallistunut kuratoituihin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.

Markus Åström
Kuraattori

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014