Josefina Nelimarkka:

PRECESSION (screensaver)

5.–28.2.


PRECESSION (screensaver) on verkkainen ja meditatiivinen paikkasidonnainen installaatio, jonka lähtökohta on tauossa; passiivisessa olotilassa.

Josefina Nelimarkan työt syntyvät usean eri viestimen kautta: maalaustaide, teksti, performanssi ja liikkuva kuva. Taustalta löytyy mielenkiinto märkämaalaukseen, jonka haihtuvaa ja kaoottista käyttäytymistä Nelimarkka hyödyntää. Hän luo työskentelytavallaan tilanteita, joissa värit ja pigmentit aktivoituvat ja liikkuvat. Millä tavalla olosuhteet vaikuttavat maalaamiseen? Molekulaarisella ja kemallisella tasolla pigmentin käyttäytyminen on suorassa yhteydessä materiaaliin sekä huoneessa vallitseviin olosuhteisiin. Nelimarkan töissä esiin nousee olemisen katoavaisuus; maailma koostuu hetkistä ja paikoista, jotka hiukkasten lailla herkeämättä ovat liikkeessä ajassa ja tilassa. Maalaustakaan ei voi määrittää tiettyyn pisteeseen, vaan se on osa tapahtumasarjaa, jota edes sen tekijä itse ei täysin pysty hallitsemaan. Nelimarkka omaksuu tämän ongelman maalaamiseensa, ja antaa värin taltuttamisen sijaan kuvan kummuta epälineaarisesta virtauksesta.

PRECESSION (screensaver) on vuorovaikutteisesta projisoinnista ja äänikuvasta koostuva installaatio. Näyttelyssäkävijät voivat joko yksin tai ryhmässä muunnella teosta vaihtamalla sijaintiaan huoneessa olevalla tähtikuviolla. Projisointi esittää eri olomuodossa olevaa pigmenttiä. Nelimarkka on makro-objektiivin ja elektronimikroskoopin avulla kuvannut väripigmenttiä lähikuvassa ja molekyylitasolla. Materiaalia voisi rinnastaa tähtitieteellisiin tutkimuksiin avaruudesta. Nelimarkan käyttämä terävyysalue pysyttelee juuri samalla tasolla kuin ihmisen kyky nähdä maailmankaikkeuteen. Näyttelyn äänimateriaali pohjautuu kuuluvaksi ääneksi muunnettuun sähkömagneettiseen säteilyyn ulkoavaruudesta. Aktiivisten pisteiden muodostelma, jonka avulla taiteenkokijat voivat hallita teosta, on merkitty lattiaan ja perustuu tähtikuvio Lyyraan. Kreikkalaisessa mytologiassa lyyra kuuluu musikaaliselle Orfeukselle. Nelimarkka yhdistää teoksensa myyttiin Orfeuksesta, joka haki rakkaansa Eurydiken manalasta. Orfeuksen johdattaessa Eurydikeä maan pinnalle, hän kiellosta huolimatta katsoo tätä ja menettää näin rakkaansa ikuisesti. Tätä tapahtumaa käytetään metaforana inspiraation synnyn hetkestä. Tässä Orfeus päästää otteensa, vajoaa syvyyteen ja antautuu pimeyden syleilyyn palatakseen sitten jumalat kyyneliin herkistävin lauluin.

Tämänkaltaisille taiteellisille ja luoville töille ei enää löydy luonnollista paikkaa ympäristössä, jonka arvopohja ja kaavat perustuvat tehokkuuteen ja tuottavuuteen. Enää ei löydy aikaa eikä paikkaa pohtimiselle ja itsensä kohtaamiselle. Nelimarkan teos kehottaa meitä passiivisuuteen, pysähtymään hetkeksi, Orfeuksen lailla uskaltamaan päästää irti rutiineista ja turvallisuudesta sekä antamaan tunteille tilaa.

Precession on termi, jota käytetään pyörivän kappaleen akselin kiertymisestä. Ilmiö vaikuttaa myös maan akselin kaltevuuteen. Kaltevuussuunta muuttuu hitaasti ja yhtämittaisesti. Suunnilleen 12 000 vuoden kuluttua asento on muuttunut niin, että pohjantähtenä loistaa Vega. Vega löytyy Lyyran tähtikuviosta ja on pohjoisen tähtitaivaan toiseksi kirkkain tähti. Näyttelyn alaotsikko screensaver (suom. näytönsäästäjä) viittaa tietokoneen virran- ja näytönsäästötilaan, joka aktivoituu automaattisesti käyttäjän ollessa passiivinen.

Josefina Nelimarkka asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että Lontoossa. Hän saattaa parhaillaan loppuun sekä maalaustaiteen maisterinopintonsa (MA) Royal College of Artissa Lontoossa että opintonsa (MFA) Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Hänen töitään ovat esitelleet muun muassa Centre for Recent Drawing, Flow Festival, Ncontemporary ja Galleria FAFA. Nelimarkka pitää seuraavan yksityisnäyttelynsä Oksasenkatu 11:ssä myöhemmin tänä vuonna.

Markus Åström

www.josefinanelimarkka.com
www.instagram.com/josefinanelimarkka

Kiitos.: Stereoscape, Delicode, Pro Av Saarikko ja Kuvataideakatemia.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014