Joakim Pusenius & Matti Harju:

Tomorrow was Magnificent

6.–29.3.

Tomorrow was Magnificent on Joakim Puseniuksen ja Matti Harjun ensimmäinen yhteistyö. Heidän taiteessaan ja kuvakielessään on ollut monia yhteisiä nimittäjiä; Tomorrow was Magnificent -näyttelyssä molempien kiinnostus filosofiaan ja elokuvalliseen kerrontaan sulautuu yhdeksi. He vievät meidät matkalle jonnekin, jota voisi kutsua todellisuudeksi. Elokuvamateriaali esitetään suhteessa 3,42:1. Tämä mahdollistaa kuvan levittämisen laajemmaksi galleriatilassa, ja katsoja voi seurata myös keskiön ulkopuolella olevia tapahtumia.

Havainnoiva kamera rekisteröi arjen kohinan hienotkin vivahteet johdattaen katsojan reiteille, jotka vaikuttavat muodostavan näkymättömän verkoston. Miellämme elokuvamateriaalin toisaalta dokumentaarisiksi havainnoiksi, toisaalta osuuksiin, jotka käsitämme dramatisoiduiksi kohtauksiksi. Arvaamaton kerronta kuvastaa nykyistä olemassaoloamme. Olemassaoloa, jota totuudet repivät eri suuntiin. Menneisyys muuttuu sentimentaaliseksi kaiuksi yhteisistä hetkistä, tulevaisuus vastaukselta tarpeisiimme ja nykyisyys hiljaisuudelta, johon olemme yksin seisahtuneet. Tomorrow was Magnificent syntyy tästä hiljaisuudesta, loppuna ja uutena ei-minkään alkuna – apeironina.

Teoksena Tomorrow was Magnificent on kuin hidas hengitys. Vuoropuhelu ja välitön rytmi puuttuvat. Sakeassa virrassa äänten ja kuvamateriaalin aallonpituudet resonoivat aika ajoin keskenään. Tästä syntyy elokuvan syke ja syvään hengittävä ominaislaatu. Yhtäläisyyksiä voi vetää sellaisiin elokuviin kuin Ron Fricken Baraka tai Jacques Tatin Playtime, mutta Pusenius ja Harju eivät suuntaa kameraansa luonnon tai kulttuurien ihmeisiin eikä ihmisen ja hänen tekojensa julmuuksiin ja mielettömyyteen. Tomorrow was Magnificent muistuttaa pikemminkin valokuvaa Pale blue dot*, katsetta kohti ihmistä ja hänen sisintään ja hänen suhdettaan todellisuudessa vallitseviin olosuhteisiin. Se kysyy: Mitä ovat voimat, jotka meitä muovaavat?

*vuonna 1990 kirjailija Carls Sagan pyysi kääntämään avaruusluotain Voyager 1:n kameroita, jotta saataisiin kuva aurinkokunnastamme. Suuressa mustassa kuvassa Maa on pieni sininen pilkku, jota ympäröivät tyhjyys ja hiljaisuus.

Joakim Pusenius (s. 1984) valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2014. Hänellä on myös kandidaatin tutkinto teoreettisesta filosofiasta. Pusenius on pitänyt näyttelyitä eri puolilla Suomea, ja hänen teoksiaan on esitetty elokuvakatselmuksissa.

Matti Harju (s. 1978) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Lahden muotoilu- ja taideinstituutista, opiskellut National Film and television School / Royal College of Art -oppilaitoksessa ja suorittaa parhaillaan maisterinohjelmaa Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Harju on saanut useita kansainvälisiä palkintoja, ja hänen teoksiaan on esitetty festivaaleilla eri puolilla maailmaa.

Markus Åström

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014