Jenni Luhta:

Hyvän malli

2.–25.9.

Jenni Luhdan Hyvän malli

Jenni Luhdan kuvista, videosta ja äänestä rakentuva installaatio Hyvän malli on kuvaus inhimillisen evoluution mekanismista, jossa hyvä määritellään siksi, mikä onnistuu siirtymään kohti absoluuttista parhainta.

Luhdan mukaan ihminen on liian nerokas tavoitellakseen vain välittömiä, tässä ajassa toteutuvia tarpeita ja tavoitteita. Liike kohti parhainta edellyttää parhaimman ja pahimman kuvittelua ja kuvaamista, jonka Luhta löytää antiikin ja kristillisyyden perinnöstä. Teoksessaan Luhta esittelee hahmoja kuten Gorgo, Satyyri, Afrodite ja keisari Augustus. Luhta esittää että ihmisyyttä on se, mikä itsensä ja välittömän sijaan kääntää katseensa kohti sitä mikä on ikuista ja parasta. Installaation keskipisteeseen Luhta asettaa kristillisen ikonin, äidin ja pojan kuvan, kuvaksi yli kuvien, esittäen sen alttaripöytää vasten, mallissaan siitä kuinka tilan voi pyhittää parhaimman katsomiselle. Hyvän malli on teos, joka pyrkii katsomaan kohti Jumalaa ja näyttämään miten Jumalaan katsotaan.

Kankaalle tulostetuista kuvista, videolla esitetystä puheesta ja säestyksestä rakentuvassa installaatiossa esitetyt hahmot esitellään niille ominaisilla kuvauksilla ja luonnetta kuvaavilla pianosäestyksillä, jotka Luhta itse esittää. Monivaiheinen teos havainnollistaa antiikkisen ja kristillisen maailman yhteenkuulumista ja siinä tapahtuvaa siirtymää, joka tapahtuu teoksen aikana, sen rakenteellisenä muutoksena. Se, mikä antiikissa on suoraa ja havaittavaa, kuten voimakkaat kuvat ja sävellykset, muuttuvat kristillisyydessä epäselvemmäksi, vaikeammaksi vastaanotettavaksi,  mutta kiinteämmäksi esitykseksi. Hyvän mallissa kristillinen on saavutus ihmisestä, jolla ei ole useita jumalia eikä siten useita kasvoja, vaan ainoastaan yhdet jotka arvioidaan. Kristillisyyttä Luhta  mallintaa oman esimerkin avulla sitoutuen malliinsa omalla nimellään, taidoillaan, sanoillaan ja kasvoillaan.

Jenni Luhta (os. Markkanen, s. 1986) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hänen teoksensa tutkivat itse oivallettua totuutta ja sen esitystä taiteellisina teoksina. Luhta esittää teoksiaan kuvina, installaationa, videoina, performansseina ja puheenvuoroina. Tämä näyttely on hänen seitsemäs yksityisnäyttelynsä.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014