Jaakko Pietiläinen:

Sibelius

4.–20.12.

Jaakko Pietiläisen näyttelyssä nähdään videoteos Sibelius, minkä hän on käsikirjoittanut, ohjannut ja leikannut. Lisäksi hän on säveltänyt teoksen musiikin ja esittää sen jaettua pääosaa: sekä itseään, että uudelleensyntynyttä Jean Sibeliusta. Teoksen sankari on itse itsensä neroksi kohottanut ja niin tehdessään todellisuudentajunsa menettänyt ikiaikainen miestaiteilija, joka kulkee kohti luovuuden unenomaista ekstaasia. Samalla lähipiiri seuraa sankarin vajoamista yhä syvemmälle hänen traagiseen hybrikseensä.

Pietiläinen purkaa kansallisromanttisen sankaritaiteilijan myyttiä. Teoksen kevyen kerronnallisuuden ja maalauksellisten maisemakuvien alta löytyy kuitenkin tummempia sävyjä: Tekeytessään Sibeliukseksi Pietiläinen kohtaa oman minuutensa – ja samalla kansallisaatteen – olemattoman ytimen. Kysymykseen Kuka minä olen? tai Keitä me olemme? kuuluu vastauksena hiljaisuus.

Teoksen sankari on labiili, vuorottelevasta itserakkaudesta ja -inhosta elävä miestaiteilija, joka aina lopulta on kiinnostunut vain itsestään. Hän luulee kanavoivansa sfäärien harmoniaa, mutta kylvääkin ympärilleen surua. Suhde sankariin on ymmärtävä ja läheinen, ja fiktion raja on hämärä.

Jaakko Pietiläinen on taiteilija ja lavastaja, jolla on tausta graafisessa suunnittelussa. Hän on kiinnostunut kuva- ja näyttämötaiteiden raja-alueilla toimimisesta. Pietiläinen on työskennellyt nykyteatterin ja -tanssin kentällä lavastajana sekä valo- ja pukusuunnittelijana mm. ohjaajien Anna-Mari Karvosen, Katariina Nummisen ja Akse Petterssonin sekä koreografi Jeremy Waden kanssa. Sibelius on Pietiläisen debyytti kuvataiteen kentällä ja hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä.

Teoksen valmistusta on tukenut AVEK, TAIKE ja Suomen näytelmäkerho ry.

Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus ja sävellys: Jaakko Pietiläinen
Kuvaus: Jonatan Sundström
Äänet: Jorma Kaulanen
Animaatiot: Eero Pitkänen
VFX konsultointi: Leo Liesvirta
Ilmakuvaus: Aarne Tapola
Lavasterakennus ja avustus: Elina Vainio
Käännösapu: Henna Vainio
Rooleissa: Jaakko Pietiläinen, Akse Pettersson, Joonas Heikkinen, Noora Dadu, Antti Mattila, Samuli Niittymäki, Unski ja Ypi.
Muusikot: Ville Koponen, Erkki Lasonpalo, Carmen Moggach-Laivaara ja Tomas Nuñez-Garcés

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014