Arttu Merimaa:

Isoisän nahkapamppu

28.4.–28.5.

Arttu Merimaa on rakentanut näyttelynsä Isoisän nahkapamppu erään suvussa kulkeneen esineen ympärille. Osa Ulvilassa sijaitsevasta Harjunpään kylästä tuhoutui tulipalossa 1920-luvulla. Palon kerrottiin saaneen alkunsa pikkupojan tulitikkuleikistä. Itse tulipalo oli tietenkin traumaattinen koko kylälle, mutta se myös aiheutti hankausta pojan perheen ja kyläläisten välillä. Konflikti johti riitoihin ja jopa tappeluihin, ja pikkuveljeään suojellakseen perheen isoveli teki itselleen nahkapampun. Nyt pamppu ja siihen liittyvä kertomus muodostavat osan näyttelykokonaisuutta, jonka kautta Merimaa tarkastelee turvallisuuden ja itsepuolustuksen käsitteitä sellaisen ihmisen näkökulmasta, joka on joutunut valtiollisen oikeusjärjestelmän ulkopuolelle.

Isoisän nahkapamppu -näyttelyssä Merimaa tutkii kulttuuristen tapojen, tottumusten ja muiden kirjoittamattomien lakien toteutumista valtiollisen oikeusjärjestelmän ulkopuolella yhteiskunnan alemmissa kerroksissa. Hän haluaa näyttelyllään nostaa esiin tekijöitä, jotka aiheuttavat ristiriitoja yksilön ja yhteiskunnan välille, sekä niitä muotoja, joita tällaiset jännitteet saavat julkisessa tilassa. Lähtökohtana on ollut taiteilijan oma voimattomuuden tunne vallitsevien yhteiskunnallisten virtausten edessä. Näyttely koostuu vapaasti seisovista teoksista, jotka on toteutettu eri tekniikoilla; galleriassa nähdään savitauluja, puuveistoksia, readymade-teoksia sekä valokuvia.

Savitauluihin kaiverretut mielikuvitushahmot ja lain omiin käsiinsä ottaneet ”vartijat” muodostavat hermeettisen kokonaisuuden yhdessä nahkapampun kanssa. Varjoista ne keskustelevat olemassa olevien virallisten instituutioiden kanssa, joita edustavat suurikokoiset valokuvat Walter Runebergin Laki-veistoksesta ja Wäinö Aaltosen Aleksis Kiven patsaasta.

Arttu Merimaa (s. 1983) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taiteen maisteriksi Kuvataideakatemian Tila- ja aikataiteen linjalta vuonna 2013. Häneltä on teoksia muun muassa Kiasman ja HAMin kokoelmissa. Hänen viimeisin yksityisnäyttelynsä oli nykytaiteen näyttelytila SIC:ssä. Yhdessä puolisonsa Miina Hujalan kanssa hän pyörittää Alkovi-galleriaa Helsinginkadulla Helsingissä. He ovat yhdessä kuratoineet tämän vuoden kesänäyttelyn nimeltä Loistava aika Purnun taidekeskukseen Orivedellä.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014