Elina Vainio:

Remote Sensing

5.–28.8.

Elina Vainion näyttely Remote Sensing on hiekkainstallaatiosta, äänestä ja videosta koostuva kokonaisuus. Näyttely on eräänlainen avonainen, hiljainen mielenmaisema. Ainoastaan varjot liikkuvat päivän aikana.

Näyttelyn Remote Sensing runko ja keskeinen materiaali on hiekka. Hiekasta voi lukea ajan kulun sekä löytää täällä esiintyneen kitkan ja eroosion ajalta kauan ennen kuin ihminen astui kuvaan. Taivaankappaleet ovat pyörähtäneet, säätilat ja tuulet ovat edenneet sykleissä, ja nyt kuljemme lyhyen aikaa tällä alati hienommaksi kuluvalla hiekalla. Näyttelyllä Remote Sensing Vainio osuu hermoon, joka näyttää ihmisen eri näkökulmasta. Kuinka etääntyneitä olemme omasta elinympäristöstämme ja historiastamme, ja missä määrin oikeastaan voimme hallita asioita?

Taiteilijana Elina Vainio työskentelee useiden eri tekniikoiden parissa. Hän etenee teoksen ehdoilla opetellen ideoidensa edellyttämän kielen ja tekniikan, liikkuen sujuvasti tekstin, kuvan, elokuvan ja kolmiulotteisten objektien välillä. Hänen teoksensa ovat hallittuja, lähes pedantteja, mutta ne ottavat katsojasta otteen myös leikkimielisyydellään ja huumorillaan. Vainio rajaa aiheensa ihmisen itsekeskeisen maailmankuvan ympärille, yrityksenään löytää ne energiat, jotka muokkaavat nykypäivän kulttuuriamme. Paljastamalla kytkennät keinotekoisen maailmamme ja luonnon monimuotoisuuden välillä, hän saattaa nykyaikaisen ihmisen sosiaalisine rakenteineen outoon valoon. Vainio osoittaa meille, että tulisi olla nöyrä aistien tuolla puolen sijaitsevien voimien ja logiikan edessä.

Galleriatilaan Vainio on rakentanut hiekkainstallaation; matalille alustoille aseteltuja, hiekasta ja natriumsilikaatista tehtyjä ja hiilidioksidilla kovetettuja veistoksia. Hauraat veistokset ovat murennettavissa, taas hiekaksi palautuen. Sauvanmuotoiset veistokset muistuttavat maanäytteitä, joiden kerrostumien avulla voimme ajatella paikallista ja maailmanlaajuista historiaa pitkällä aikavälillä. Ne vievät ajatukset ydinvoimalan säätösauvoihin, fossiloitujen koneiden akseleihin tai arkkitehtonisiin raunioihin. Kokonaisuudessaan hiekkainstallaatio huokuu ihmisen poissaoloa ja näyttäytyy tragikoomisena posthumanistisena joutsenlauluna sivilisaatiosta, joka ei nähnyt omaa etuaan pidemmälle.

Video Mod. Cons. – lyhenne sanoista Modern Conveniences – on futuristinen kohtaus, joka sijoittuu autiossa maisemassa pyörivän pilvenpiirtäjän sisälle. Kameran subjektiivinen näkökulma asettaa katsojan asuntoonsa sulkeutuneen valkoisen miehen asemaan. Yksinäisenä omassa yläpuolisessa linnoituksessaan hän odottaa matelijan tavoin hiljaa ja hengettömänä oikeaa hetkeä uskaltautua ulos piilostaan, pitäen samalla kiinni järkensä viimeisistä rippeistä. Miehen monologia värittävät visuaaliset ja auditiiviset hallusinaatiot, jotka kuuluvat monikanavaäänenä koko galleriatilassa.

Elina Vainio (s. 1981) asuu ja työskentelee Helsingissä. Vuonna 2013 hän valmistui maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteen koulutusohjelmasta. Hänellä on myös BFA-tutkinto Lontoossa sijaitsevasta Chelsea College of Art and Design -yliopistosta. Vainio on pitänyt näyttelyitä muun muassa Laboratorio Arte Almedassa Mexico Cityssä, Tähtitornissa Turussa, Taidehallissa Helsingissä sekä Taidekeskus Retretissä Punkaharjulla. Vuonna 2015 hän toteutti Checkpoint Helsingin ja Art Advisorin kuratoiman julkisen taideteoksen Helsingissä.

Kuraattori
Markus Åström

Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Avek, Rudus ja Taiteen edistämiskeskus

Kiitos: Tuukka Haapakorpi, Samuli Niittymäki, Mika Rantala, Konstantin Lobkovski, Jaakko Pietiläinen, Jonatan Sundström, Henna Vainio, Tiina Vainio, Esko Vainio, Charlotta Boucht, Petteri Laalo, Antti Lahtonen, Matti Kunttu, Giovanna Esposito Yussif, Maippi Ketola, Milla-Kariina Oja, Jaana Haaksiluoto ja Markus Keränen.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014