Niina Lehtonen Braun:

Dear Believer

4.7.–27.8.

Näyttely Dear Believer vie meidät suoraan Niina Lehtonen Braunin arjen tilanteisiin, tapahtumiin ja tarinoihin. Hänen kollaasinsa ja piirustuksensa ovat valppaita ja analyyttisiä, ihmiseen keskittyviä teksti- ja kuvatutkielmia. Hän liikkuu kodista kortteliin, kaupunkiin ja luontoon. Kotialbumin valokuvat, päivälehtien ja painetun median kuvat ja leikkeet synnyttävät tutun miljöön, jossa katsojan on helppo liikkua. Hänen herkulliset havaintonsa avaavat ja paljastavat kuvien henkilöitä, ja joskus tuntuu aivan siltä kuin saisi astua henkilöiden pään sisään ja jakaa heidän kaikki tuntemuksensa ja tekonsa. Kokonaisuus on absurdi mutta erittäin terävä kuva ihmisenä olemisesta. Me olemme täällä, emme tiedä miksi, me vain sähläämme ja puuhaamme. Ja jotain vinksahtanutta ja sympaattistahan on tässä hiukan avuttomassa tilanteessa, jota elämäksi nimitetään.

Niina Lehtonen Braunin oma elämä onkin hänen luovuutensa varsinainen ydin. Innoitusta hän saa suhteesta ystäviin, sukulaisiin ja naapureihin, musiikkiin ja runoihin sekä itse näkemästään ja kokemastaan. Taide on hänelle tapa kommunikoida ihmisten kanssa. Vaikka kuvien pohjavire saattaa olla synkkä, niitä valaisee silti myönteinen läsnäolo ja lämpö. Hän tarttuu aiheisiin, jotka koskettavat koko hänen tunnekirjoaan ja kaikkea, mikä elämään kuuluu.

Kaupunkiympäristön tiedon ja virikkeiden tulva saa meidät helposti unohtamaan hienopiirteiset yksityiskohdat ja kertomukset, jotka ovat kaiken taustalla. Kuviensa avulla Niina Lehtonen Braun onnistuu luomaan tilan, joka saa pysähtymään ja kuuntelemaan yksittäisiä ääniä, jotka yhdessä synnyttävät meitä päivittäin ympäröivän metelin ja pulinan.

Niina Lehtonen Braun, s. 1975, on asunut ja työskennellyt Berliinissä vuodesta 2000 lähtien. Samana vuonna hän valmistui Helsingin Kuvataideakatemiasta. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut moniin kuratoituihin ryhmänäyttelyihin eri puolilla Saksaa ja kansainvälisesti. Yhdessä Mirka Raidon ja Tellervo Kalleisen kanssa hän on performanssiryhmä JOKAklubin aktiivisia perustajajäseniä, ja hän on osallistunut useisiin eurooppalaisiin elokuvafestivaaleihin ja -näytöksiin. Viimeisimmän yksityisnäyttelynsä Helsingissä hän piti vuonna 2010. Hän on ajankohtainen myös Espoon Gallen-Kallelan museon näyttelyssä Berliini. Maalausten historialliset kerrostumat.

Markus Åström
Näyttelyä ovat tukeneet:
Alfred Kordelinin säätiö
Taiteen edistämiskeskus

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014