Corinna Helenelund:

Corinna Helenelund

25.11.–18.12.

Natt igen (suom. Yö taas) on pehmeän tekstiili-installaation muodossa oleva introspektio, joka muistuttaa anatomista tilaa tilassa. Helenelundin otteessa näyttelyn punaisen sävyiset veistokset muodostavat mittakaavan ja –suhteiden vääristymän, joka synnyttää unenomaisen maiseman logiikan ja sivistyneen maailmamme tuolle puolen; surrealistisen sisäelimistä koostuvan metsän, joka on yhtä aikaa sekä riemukas että vastenmielinen.

Yhdistämme yön lepoon, palautukseen ja uniin. Ääriviivat ja värit häviävät, yksityiskohdat hiipuvat lähes olemattomiin. Ihmisen tietoisuus katoaa ja tilalle tulee tyhjyys, positiivinen poissaolo valtaa mielen. Ainoastaan kehon autonomiset toiminnot ovat toiminnassa. Levon aikana rudimentaariset prosessit, kuten hengitys, verenvirtaus ja ruoansulatus, nousevat pintaan.

Helenelund on myös omassa taiteellisessa työssään löytänyt näitä levon kaltaisia alkukantaisia ulottuvuuksia. Hän kokee taiteen taustalla tapahtuvana prosessina; jonakin, joka kehittyy itsessään tullen sitten osaksi hänen autonomista hermostoaan. Se muistuttaa ei-älyllistävää elintä, joka sykkii hänen oman kehonsa ulkopuolella. Ajoittain se saa kättä muistuttavan muodon, joka johdattaa hänet hämärään, edelleen yöhön ja maailmaan, jossa kaikki on mahdollista. Helenelund ei liiku pohdiskeltujen näkemysten maastossa. Luomisen lumoissa sisäinen näkymä on se, joka saa palaset loksahtamaan paikoilleen.

Helenelundin veistoksista löytyy ajoittain naivistisia piirteitä, ja näyttelyssä pilkahteleekin 80-luvun body horror –elokuvien ajatuskokeiden vaikutuksia. Ihmiskehoa vääristellään, hajoitetaan, kunnes se sulautuu yhteen ympäristön esineisiin. Tämä näkyy Helenelundin näyttelyssä korallien, verisuonten, keuhkojen, lihasten, suolten ja puiden orgaanisten muotojen ja kuvioiden muodossa, jotka valtaavat gallerian hengettömän tilan villillä ja ammoisella tavalla.

Corinna Helenelund (s. 1985) asuu ja työskentelee Porvoossa ja Berliinissä. Vuonna 2013 hän suoritti Kuvataideakatemiassa kuvanveiston koulutusohjelman maisterin tutkinnon. Helenelundin viimeisin yksityisnäyttely I don’t know if it’s real but this is how I feel vuonna 2015 Vanhassa Kappalaisentalossa Porvoossa sai hyvän vastaanoton, ja sen jälkeen hän on pitänyt näyttelyitä muun muassa Jupiter Woodsin kautta Interstate Projectsissa New Yorkissa sekä Rakveressa Virossa. Baltic Circle –festivaaleilla esitettyyn esitykseen Father Fucker Helenelund oli tehnyt lavastuksen. Näyttelyä on tukenut Svenska kulturfonden, Koneen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

Markus Åström
Curator

 

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014