Caspar Stracke:

A cinema that was not

8.–31.1.

Caspar Stracken näyttely A Cinema That Was Not muodostaa ensimmäisen osan kaksiosaisesta projektista, jossa hän tutkii elokuvasalien sosiaalista ja poliittista potentiaalia verkottuneiden kulttuurien aikakaudessa.

Liikkuva kuva on aina ollut läsnä Stracken taiteellisessa työssä, mutta tässä näyttelyssä hän käsittelee ensimmäistä kertaa itse kuvamateriaalin puuttumista. Näyttely keskittyy elokuvaan jaettujen kokemusten ja yhteisöllisen sitoumuksen perustana, sekä siihen jälkeen, jonka tämä urbaani ilmiö jättää sosiaaliseen kulttuuriimme.

Näyttely sisältää useita elokuvateatterin aineksia, mutta kieltäytyy kuitenkin esittämästä yhtäkään tunnistettavaa liikkuvaa kuvaa. Sen sijaan installaatiot keskittävät huomion itse projektioon toimintana tuoden mieleen aikansa eläneen tieteellisen tulkinnan valosta materiaalina, niin sanottuna valoa kannattelevana eetterinä.

Caspar Stracke on monialainen taiteilija sekä kuraattori. Parhaillaan hän toimii Kuvataideakatemian nykytaiteen ja liikkuvan kuvan professorina Helsingissä. Stracke opiskeli Saksassa Braunschweigin kuvataideakatemiassa, josta hänellä on kokeellisen elokuvan ja valokuvauksen maisterin tutkinto (MFA). Opiskelujen jälkeen hän muutti New Yorkiin, ja jatkoi DAAD-stipendin turvin elokuvan ja filosofian opiskeluja New School for Social Researchissä. New Yorkissa Stracke asui parisenkymmentä vuotta.

Stracken elokuvat, videoteokset ja installaatiot ovat kriittisiä vasteita elokuvalle, arkitehtuurille ja urbanismille. Hänen teoksiaan ovat esitelleet muun muassa MoMA, The Whitney Museum, Yerba Buena Center for the Arts, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia ja ZKM. Stracke on aktiivinen jäsen taide- ja verkkokulttuurikeskus The Thingissä New Yorkissa. Vuosina 2005–13 hän vastasi video_dumbosta, New Yorkissa pidettävästä kansainvälisestä liikkuvan kuvan festivaalista. Vuonna 2014 hän kuratoi yhdessä Gabriela Monroyn kanssa kuudettakymmenettä Robert Flaherty Film -seminaaria.

Caspar Stracken projektin toinen osa esitetään WHS Teatteri Unionissa myöhemmin syksyllä.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014