Dafna Maimon & Ethan Hayes-Chute:

Camp Solong: Nonstop Sunset

8.6.–30.7.

Näyttely ja kesäleiri Dafna Maimonin ja Ethan Hayes-Chuten kanssa

Kuraattori ja leirifilosofi: Jonatan Habib Engqvist

Näkemiin!

Elämä on täynnä hyvästejä. Jätä siis hyvästit nykyisin niin tärkeinä pidetyille vakavuudelle, identiteetille ja tunnollisuudelle. Hyvästele päämäärätietoisuus elämän ja taiteen mittapuuna. Mille sitten haluatkin jättää hyvästit, olet tervetullut Camp Solongin inspiroivaan syleilyyn Sinneen osoitteessa Iso Roobertinkatu 16, Helsinki.

Sinnessä pääset osalliseksi aiempien leiriläisten kokemuksista, saat tietoa ensi heinäkuussa järjestettävästä nelipäiväisestä kesäleiristä Tammisaaressa ja voit myös täyttää leirihakemuksen. Älä jätä käyttämättä ainutlaatuista mahdollisuutta kokea ruumiillista hyvää oloa ja tietoista lepoa. Tilaa on vain kuudelle leiriläiselle.

Niin näyttelyn kuin leirinkin mikroyhteisö tutkii ja toivon mukaan herättää uusia ajatuksia tunnepohjaisesta talousjärjestelmästä ja vaihtoehtoisista sosiaalistumisen poluista. Camp Solong ei ole mikään partioleiri, jossa apinoidaan armeijan rutiineita jonkinlaisen metsän kohtaamiseen perustuvan miehisen siirtymäriitin kautta. Camp Solong perustuu halulle luoda hyvinvoinnille tila. Siinä tutkitaan leikin välityksellä nykyisen elämänmenon traumaattisuutta eri näkökulmista ja itsestään selvinä pidettyjä käsityksiä niin tuskasta kuin onnestakin.

”Hyvästeiltä ei voi välttyä – joka päivä ihmiset hyvästelevät toisiaan. Jos et itse jätä jäähyväisiä tänään, kenties joku toinen hyvästelee sinut huomenna”, sanoo terhakka leirinvetäjä vakuuttavasti ja vilpittömästi. Täällä ei ole sijaa ironialle eikä kyynisyydelle. Ja niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin, vasta kun leikistä tulee totisinta totta, voi se oikeasti muuttaa toimintaamme tavalla, jossa suuri osa elämämme itsestäänselvyyksistä kyseenalaistuu. Leikin ottaminen tosissaan merkitsee nimittäin sitä, että antaa itselleen luvan menettää hetkeksi otteensa elämästä. Kyseessä on eräänlainen yksilön sisäinen tutkimusprosessi, jonka kautta voimme olla läsnä hetkessä ja kokeilla vaihtoehtoja ennalta sovituissa puitteissa, joissa voimme samanaikaisesti vapautua muista vaatimuksista kuten hyödyllisyydestä tai päämääristä.

Camp Solong kutsuu sinut toivottamaan hyvästit tervetulleeksi leikkien ja ilolla. Saat vuoteen ja oman hyllyn, pääset kaivamaan kuopan ja opit hyvästelemään uudet ystäväsi. Voit oivaltaa miten päästä eroon tunnekuormasta ja löytää ehkä avaimet hyvästijättämisen iloon sielusi kalalammikosta. Yhdessä opimme hyvästelemään toisemme. Siitä tulee ikimuistoista.

Camp Solong on jatkuva kiertävä kesäleiri, tilapäinen ja pienimuotoinen yhteisö, joka haastaa stereotyyppiset rakenteet. Siinä mielessä se on eräänlainen heterotopia – alustava malli toisenlaisesta tavasta elää, jossa leikki, aika, introspektio ja tunnepohjainen leikillisyys ovat keskiössä. Dafna Maimon ja Ethan Hayes-Chute rakentavat majoja ja kaivavat kuoppia samalla kun he ovat osa immersiivisen performanssin perinnettä, jossa tutkitaan häilyviä rajoja identiteetin, ruumiin ja tunnemaiseman välillä. Erot katsojan ja osallistujan, yleisön ja tekijän välillä liudentuvat yhä uusien performatiivisten kerrosten syntymän myötä. Miten meidän tulisi nähdä taiteilijoiden ja leiriläisten väliset suhteet, leiriläisten keskinäiset suhteet, leirin suhde ohimenevään, entä oma roolimme yleisönä?
www.campsolong.org

Dafna Maimon hyödyntää työssään kertomuksia, jotka kyseenalaistavat stereotyyppisiä rakenteita. Performanssia, lyhytelokuvaa, videota, nettitelevisiota, tekstiä ja kuvanveistoa käyttäen hän tutkii projekteissaan epäselviä rajoja identiteetin, minän ja ruumiin välillä. Hänen projektiensa kohteena ja materiaalina on läheisten ihmissuhteiden vaikutus ja ne korostavat yhteisöllisyyden tärkeyttä ruohonjuuritasolla. Dafna Maimon on valmistunut taiteen kandidaatiksi Gerrit Rietveld -akatemiasta ja hänellä on maisterin tutkinto Sandberg Institutesta. Hän on saanut useita ateljeeapurahoja, kuten Künstlerhaus Bethanien Berliinissä, Iaspis Tukholmassa, Lower Manhattan Cultural Council New Yorkissa ja Skowhegan School of Painting and Sculpture Mainessa. Maimonin teoksia on esitetty kansainvälisesti useissa eri yhteyksissä, esimerkkeinä PS1 Moma, New York; Kunst-Werke Berliini; Center for Contemporary Arts Ujazdowski, Varsova; NRW Forum, Düsseldorf; Moscow Museum of Modern Art; Based, Berliini; W139, Amsterdam; Annie Wharton Gallery, Los Angeles; ja Project Native Informant, Lontoo.
www.dafnamaimon.com


Ethan Hayes-Chute on kotoisin Freeportista, Mainesta. Hän asuu Berliinissä. Hänellä on maalaustaiteen BFA-tutkinto Rhode Island School of Designista vuodelta 2004. Maalausta, kuvanveistoa, suurikokoisia installaatioita ja taiteilijakirjoja välineenään käyttäen hän tutkii käsityksiä omavaraisuudesta, itsepuolustuksesta ja itsensä poissulkemisesta elämäntapana. Hän on työskennellyt apurahan turvin Islannissa, Norjassa ja Vermontissa, saanut useita kunnianosoituksia ja palkintoja, ja hänen töitään on ollut näytteillä useissa yhteyksissä kuten MIT List Visual Arts Center, Cambridge, MA, USA, Kinderhook & Caracas, sekä Künstlerhaus Bethanien Berliinissä, Kunstverein Braunschweig ja Marrakech-biennaali Marokossa.
www.ethanhc.com

Jonatan Habib Engqvist on tukholmalainen näyttelyjärjestäjä ja kirjoittaja.

Näyttelyn toteutusta tukevat Svenska kulturfonden, ProArtibus ja HIAP. Leiri järjestetään yhteistyössä Tammisaaren kartanon kanssa.

Kuva: Camp Solong, Kunstverein Braunschweig, Saksa. Elokuu 2016.
©Mike Terry

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014