Saara Ekström:

Body All Eyes

8.9.–14.10.

Sinnellä on ilo esittää taiteilija Saara Ekströmin uusi taideteos Body All Eyes joka on rinnakkaisteos galleria Hippolytessä vuonna 2017 nähdylle Amplifier-teokselle. Siinä missä Amplifier keskittyi ihmiseen, jonka elämä on hankauksessa hänen jatkuvasti uudelleen kirjoittamansa historian kanssa, Body All Eyes tarkastelee visionääristä ja tiedonjanoista ihmistä, joka teknologian ja tieteen avulla valloittaa hänelle aiemmin kuulumattomia korkeuksia. Pitkään ihmisen ulottumattomissa siinnellyt taivaankansi on merkinnyt koskematonta ulottuvuutta, vain linnuille ja jumalille tarkoitettua asuinsijaa.

Ihminen on kautta aikojen haaveillut lentämisestä ja kyvystä nähdä tulevaan. Useissa kulttuureissa poikkeuksellisia kykyjä ja tietoa omaavat välittäjät ovat liikkuneet sekä ajassa että tilassa, ja vuorovaikutuksessa luonnon ja rinnakkaistodellisuuksien kanssa tuoneet mukanaan viestejä tulevista sekä menneistä tapahtumista. Etenkin linnut, monia elementtejä hallitsevina ja mytologioissa rajoja ylittävinä olentoina, ovat olleet tärkeitä kanssamatkustajia ja oppaita näillä matkoilla. Myös nykypäivänä linnut toimivat indikaattoreina ympäristössämme käynnissä oleville muutoksille. Teknologinen evoluutio on tuonut tullessaan lentokoneen, satelliitit ja miehittämättömät ilma-alukset, ja niiden kautta antanut meille maailmaa valvovan kaikkinäkevän silmän. Määritelmät liukuvat ja hämärtyvät, ja se mikä on merkinnyt ylimaallista kommunikointia sielullisten olentojen välillä, on nyt korvautunut arkipäiväämme leimaavalla informaatiovirralla.

Body All Eyes pureutuu tähän myyttisen tuonpuoleisen ja konkreettisen maailman kohtaamiseen. Mustavalkoiselle 8 mm kaitafilmille kuvattu teos koostuu kahdesta rinnakkaisesta kuvasta. Kuvat muodostavat yhdessä kolmannen kuvan, mikä antaa teokselle kollaasimaisen luonteen. Esitystapa vaikuttaa myös siihen, miten katsoja lukee teosta. Siinä missä perinteinen elokuva kertoo tarinan yhdessä ja samassa kronologisesti etenevässä kuvassa, on kuvapari ennakoimaton ja unenomainen, se kutsuu leikkiin, jossa mielleyhtymät voivat liikkua vapaasti ristiin rastiin kuin avantgardistisessa palapelissä.

Kuvissa nähdään lintuja, Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen lintunaamioita, yksityiskohtia lentokoneista, lennonjohtotorneja, pilviä, maisemia ja taivasta. Linnuilla on keskeinen rooli teoksessa, joka aaltoilee painottomana taivaan ja maan välissä. Aivan kuten Amplifier-teoksessa, Ekström tekee tässäkin yhteistyötä tanssijan kanssa. Pöllön hahmoinen akrobaattinen tanssija, Oona Kivelä, toimii oppaana, joka johdattaa katsojan kuvavirran kautta ajattomaan ja arvoitukselliseen maailmaan. Kuvien, jotka on editoitu yhteistyössä Eero Tammen kanssa, taustalla soi äänimaisema, josta vastaavat Heikki Kossi ja Pietu Korhonen. Body All Eyes -elokuvan lisäksi nähdään myös lyhyt stopmotion-animaatio. Muutaman sekunnin silmukkana toistuvassa teoksessa nähdään aukeama lentokonekirjasta, jossa lentokoneiden siluetit pyyhältävät ohi kuin Rorschachin testien musteläiskät.

Saara Ekström (s. 1965) asuu ja työskentelee Turussa. Hän valmistui Turun Piirustuskoulusta vuonna 1986 ja on myös opiskellut Northern Arizona Universityssä Flagstaffissa Yhdysvalloissa 1995–1997. Sekä valokuvissaan että elokuvissaan Ekström on käyttänyt johdonmukaisesti analogista selluloidifilmiä. Materiaalina selluloidi heijastelee Ekströmin taiteessaan tavoittelemaa haurautta. Elämän katoavaisuus on johtava teema hänen taiteessaan, johon sisältyy myös vahva fyysisyyden, ruumiillisuuden ja materiaalin välinen kytkentä. Ihmisen suhde luontoon on aina läsnä oleva aihe hänen tuotannossaan. Ekströmin teoksia on nähty sekä kansallisilla että kansainvälisillä areenoilla. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä muun muassa Kiasmassa, Bildmuseetissa, Wäinö Aaltosen museossa ja Amos Andersonin taidemuseossa. Ekströmin teoksia on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, Wihurin säätiön, EMMA – Espoon modernin taiteen museon, Wäinö Aaltosen museon, Pro Artibus -säätiön, Tampereen taidemuseon, Porin taidemuseon, Helsingin taidemuseo HAMin sekä Pohjoismaisen akvarellimuseon kokoelmissa.

Body All Eyes teosta ovat tukeneet Pro Artibus Säätiö, Svenska Kulturfonden ja AVEK.http://www.saaraekstrom.com/

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014