Benjamin Orlow:

Ooppera kahdeksassa näytöksessä

6.1.–5.2.

24h screening | 20-21.1.

Alkaen klo seitsemästä perjantaiaamuna klo seitsemään lauantaiaamuun. Sinne on avoinna 24 tuntia, jolloin Benjamin Orlowin teos ”Ooppera kahdeksassa näytöksessä” esitetään kokonaisuudessaan.

0700 aamupala
1400 välipala
1900 iltapala

Jos viivyt pitkään, suosittelemme että tuot mukanasi makuupussin ja -alustan, sekä lämpimät vaatteet.
Taiteilija on paikalla tapahtuman ajan.

Käsiohjelma:
http://sinne.proartibus.fi/wp-content/uploads/sites/2/2014/11/En-opera-i-åtta-akter-programblad-.pdf

******

Sinnen vuosi 2017 alkaa Benjamin Orlowin näyttelyllä Ooppera kahdeksassa näytöksessä. Orlow nähtiin viimeksi Sinnessä vuonna 2014, ja nyt häneltä on esillä uusi videoteos. Orlow on työstänyt viime vuosina sarjaa dokumentaarisia teoksia, jotka tapahtuvat olemassa olevissa ympäristöissä ja yhteyksissä ja joissa hän itse esiintyy joko kuvassa tai äänessä. Ooppera kahdeksassa näytöksessä on osa tätä työskentelyä. Se on 24 tunnin mittainen dokumentaarinen videoteos, jossa on aineksia niin tanssista, oopperasta kuin performanssista. Orlow on kuvannut materiaalin suorittaessaan varusmiespalvelusta Suomen armeijassa.

Benjamin Orlow oli kolmenkymmenen ikäinen. Hän oli saanut työskentelyapurahan ja hänen aikomuksenaan oli keskittyä taiteelliseen työskentelyyn Lontoossa. Hänellä oli työn alla useita taideprojekteja ja näyttelyitä. Kesken kaiken hän sai tiedon, ettei varusmiespalvelusta koto-Suomessa voinut enää lykätä. Hankaluuksista huolimatta Orlow otti tilanteen haltuunsa, luki Sotilaan käsikirjan ja pakkasi tavaransa ja kuvauskalustonsa.

Armeija on myyttien värittämä eristetty maailma, joka pysyttelee kulisseissa. Silti se on äärimmäisen läsnä meidän arkipäivässämme, se painaa ihmiseen merkkinsä ja sävyttää yhteiskuntaa. Armeija jättää jälkiä ja jatkaa elämää muistoissa ja kertomuksissa. Se tulee koteihin ja työpaikoille ja on puheenaiheena niin ruokapöydässä kuin juhlissa. Teoksessaan Ooppera kahdeksassa näytöksessä Benjamin Orlow luo oman tarinansa. Hän riisuu romantiikan ja kultauksen ja esittää meille mahdollisimman rehellisen kuvan omista armeijakokemuksistaan. Hän näyttää meille hierarkkisen ja kurinalaisen instituution, joka on kuluttava niin fyysisesti kuin henkisesti. Elokuvassa seurataan Orlowin kehitystä. Sen kuluessa hänet totutetaan tilanteisiin, joissa sovelletaan oppeja kriisinhallinnasta ja konfliktinratkaisusta. Näemme hänen osallistuvan harjoituksiin, koulutukseen, roolipeleihin ja globaalin poliittisen ilmapiirin synnyttämiin vaihtoehtoisiin sotaskenaarioihin. Rakennetussa hierarkkisessa yhteisössä yksilö liukenee, henkilökohtaiset halut murtuvat ja korvautuvat kollektiivisella tahdolla. Orlowista tulee yksi hyönteinen parvessa. Surrealistisissa öisissä unijaksoissa yksilö kuitenkin näyttäytyy ja näemme hänen täydellisen hämmennyksensä.

Ooppera kahdeksassa näytöksessä tiivistää Orlowin koko armeija-ajan yhteen vuorokauteen. Aineistosta on rakennettu näytöksistä koostuvan oopperan kaltainen kokonaisuus, ja näyttelyn käsiohjelmassa kerrotaan selvästi, mitä kullakin vuorokauden hetkellä tapahtuu. Samalla Orlowin teoksessa asiat kuitenkin tapahtuvat reaaliajassa. Aamukohtaukset on tallennettu aamulla, iltakohtaukset illalla, ja niin edelleen. Orlow käyttää pitkiä otoksia, kerronnallinen leikkaus on ajoittain kokonaan poissa ja taiteilija antaa kuvan ja tapahtumien puhua puolestaan. Ooppera kahdeksassa näytöksessä muuttaa katsojan tapaa katsoa liikkuvaa kuvaa. Se työntää katsojan reaaliajassa tilanteeseen, jossa hän saa eläytyä, kokea ja suhtautua siihen, mitä kuvissa ja niiden ulkopuolella tapahtuu. Orlow vie kameran erilaisiin paikkoihin ja tapahtumiin, muttei ohjaa tarinaa. Sisällyttämällä teokseen laulun ja tanssin kaltaisia aineksia Orlow rekontekstualisoi materiaalin, joka yksityisenä videomateriaalina voisi muuten vertautua propagandaelokuvaan ja musikaaliin.

Markus Åström
Kuraattori

Elokuvassa kuultavat tekstit on lainattu Sotilaan käsikirjasta.
Kieli: ruotsi ja suomi
Kertojan ääni ja kokelaan roolissa: Frida Josefin Österberg
Tanssi, koreografia ja alikersantin roolissa: Sandra Lolax
Näyttelyn luonteesta huolimatta Sinne on auki normaalisti kello 11–17. Gallerian ollessa kiinni elokuvaa voi seurata monitoreista Sinnen näyteikkunassa.
Perjantaina 20.1. Sinne avautuu kello 7 ja galleriassa tarjotaan aamiainen. Galleria on auki koko vuorokauden aina lauantaiaamuun kello 7 asti.

Benjamin Orlow (s. 1984) asuu ja työskentelee Lontoossa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Goldsmiths-yliopistosta Lontoosta vuonna 2012. Hän on osallistunut useisiin kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin ja elokuvanäytöksiin. Häneltä on töitä esillä samanaikaisesti Karoliina Hellbergin kanssa näyttelyssä Economy Plus Elverket-taidekeskuksessa Tammisaaressa. Näyttely jatkuu 15.1. asti.

www.benjaminorlow.com

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014