Axel Antas:

Long Player

9.4.–3.5.

Axel Antas on koko taiteilijanuransa ajan työskennellyt läheisessä yhteydessä luontoon, eikä näyttely Long Player ole siitä poikkeus.

Näyttely on installaatio, jossa kolmena synkronoituna videoprojektiona esitettävästä kahdeksasta filmiluupista, kenttätallenteista sekä yhdestä valokuvasta. Lähtökohtana on toiminut metsäalue Kiskossa Fiskarsin lähellä.

Long Player on minimalistinen maisematutkielma, jonka muoto perustuu ideaan täydellisestä tasapainotilasta: ympyrään, luuppiin, jatkuvuuteen ja geometrisuuteen. Kuvamateriaali ilmentää ihmisen yritystä rationalisoida ja kontrolloida ympäristöään.

Näyttelyn perustana on Antaksen metsään rakentama ympyränmuotoinen vaakasuora alusta. Rakennelma on filmitallennuksen apuväline, mutta myös näyttelyn ainoan valokuvan tilapäinen veistos. Antaksen aikaisempien töiden tapaan fyysisestä konstruktiosta kehkeytyy interventio maisemaan ja samalla todiste taiteilijan läsnäolosta; tutkimus idean ja luonnon kohtaamisesta. Long Playerissa rakennelma on saanut lisäksi funktion: siitä on tullut kameran ja sille annetulle tehtävän jatke. Filmikamera on alustallaan kuvannut automatisoituja identtisiä otoksia eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Tulos on sarja pidemmälle ajanjaksolle siirrettyjä synkronoituja hetkiä. Elokuvallista narratiivia ei voi havaita, koska jokaisesta luupista puuttuu alku, keskikohta ja loppu. Keskiöön nousee monien samankaltaisten hetkien havainnointi; niiden avulla näemme ajan ja muistin välisen yhteyden. Hetken syvyys sisältyy oivallukseen, että mahdollisuus on tässä ja nyt.

Näyttelyn vinyylilevyltä soitettava ääniraita koostuu jokaisen filmiotoksen jälkeen suoraan paikan päällä tehdystä tallenteiden kollaasista. Elokuvamateriaali on tallennettu 16 mm:n kaitafilmille.

Axel Antas (s. 1976) on Pro Artibus-säätiönkolmivuotisen residenssiohjelman residenssitaiteilija Villa Snäcksundissa Tammisaaressa. Antas suoritti vuonna 2000 BFA-tutkinnon Goldsmiths Collegessa Lontoossa, jossa hän toimi vuoteen 2013 saakka. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä lähinnä Englannissa ja Suomessa ja osallistunut useisiin kuratoituihin kansainvälisiin näyttelyihin. Antaksen teoksia on lukuisissa julkisissa kokoelmissa, mm. Kiasmassa sekä Saastamoisen, Wihurin ja Zabludowiczin kokoelmissa.

Markus Åström

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014