Antti Nyyssölä

4.–26.10.

Tässä näyttelyssä Antti Nyyssölä jatkaa tutkimusmatkaansa Helsingissä.
Hänet tunnetaan lähiympäristön järjestelmällisenä analysoijana. Hän tutkii sekä paikkoja että materiaaleja.Tuloksena on abstrakteja tutkielmia: maalauksia, frottageita* ja kollaaseja. Näitä kaikkia on esillä Sinnen näyttelyssä. Teokset ovat hienostelemattomia ja hauraita kuvia urbaanista maisemasta.

Nyyssölä kuljeskelee kaupungissa kuin nomadi. Hän kerää materiaaleja, muistoja ja tapahtumapaikkoja. Kärsivällisen arkeologin tavoin hän harjaa esiin pölyn peittämät kerrostumat. Hänellä on tavallista löytää sovelias materiaali ja reaktio sitä vastaan. Itse maalaustapahtuma, sommittelu ja toteutus on pitkän prosessin päättävä tapahtuma. Näyttelyn uudet työt on tehty aaltopellille ja -pahville. Molemmissa materiaaleissa aaltojen toistuvuus luo suggestiivisen kaikupohjan, joka tuo maalaukseen edestakaista liikettä.

Näyttelyssä on frottage-tekniikalla tehtyjä teoksia. Nyyssölä on ottanut avukseen
grafiitin ja paperin ja dokumentoinut kaupunkiarkkitehtuurin pintoja, rakenteita ja rytmejä. Frottaget ovat kuin haptisia snapshot-otoksia. Valokuvaan verrattuna frottagen ilmaisu on suhteellisen vähäeleistä. Mutta pinnan alla piilevät silmille näkymättömät kertomukset ja kuiskaukset, ja Nyyssölän frottageteokset heräävät eloon kuin Torinon käärinliina.

Nyyssölän tuotannon juoni rakentuu lippujen ja ristien ympärille. Hänen heraldiikassaan symboleilta on viety henki, ja läpinäkyvät haamut roikkuvat seinällä kuin käärmeiden luomat, tyhjät nahat. Aaveiden myötä saapuvat hiljaisuus ja tyhjyys, mutta myös lataus. Jotakin on tapahtunut ja jokin on siirtynyt.

Markus Åström

Antti Nyyssölä (s. 1982) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Hänen teoksiaan on ollut aiemmin esillä mm. Sorbus-galleriassa, Kluuvin galleriassa ja Galleri Bergmanissa. Hänen teoksiaan on Helsingin taidemuseon kokoelmissa ja Antti Piipon kokoelmassa.

* frottage-tekniikassa ohut paperi asetetaan epätasaiselle tai karhealle pinnalle ja paperia hangataan lyijykynällä tai hiilellä niin, että pinnan rakenne kopioituu kuvaksi paperiin.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014