Anna Estarriola:

The System

8.6.–5.8.

Anna Estarriola, The System, 2017

 

Mitä välineitä ja strategioita meillä on tarjolla voidaksemme kehittyä ja synnyttää tunteen keskinäisestä ymmärryksestä ja välittämisestä ympäristöämme kohtaan? Veistoksellisessa multimediainstallaatiossa The System Anna Estarriola rakentaa moniäänisen tilanteen, jossa kaikenkattava äänten sointu voi vaikuttaa tulevaan.

Teknologiaa ja esitystaiteen menetelmiä hyödyntäen Anna Estarriola lavastaa unenkaltaisia kohtaamisia vieraiden olentojen ja olioiden kanssa. Estarriola tutkii taiteessaan eksistentiaalisia kysymyksiä; teosten keskiössä on inhimillinen käyttäytyminen, havainto ja sosiaaliset koodit. Absurdeihin mutta pohtiviin teoksiin sisältyy arvoituksellisia elementtejä, jotka kurkottavat kohti katsojaa. The System on Estarriolan tähän mennessä monimutkaisin ja moniulotteisin teos. Siinä taiteilija astuu kollektiivisen päätöksenteon sokkeloihin.

The System on tutkielma osallistumisen harhasta näennäisen demokraattisessa järjestelmässä. Estarriola vie katsojat kokoukseen, jonka aiheena on ”Mitä seuraavaksi?” Teoksessa nähtävät hahmot ovat eloisa sekoitus olioita ja esineitä, jotka ilmaisevat itseään abstrakteilla kielillä. Kääntäjä antaa vaikutelman siitä, että hän ymmärtää kaiken mitä sanotaan. Installaatiossa katsoja ja hahmot jakavat yhteisen hetken yrittäessään löytää uuden algoritmin sille, mitä seuraavaksi tapahtuu. Mielikuvituksellinen järjestelmä ajautuu kohti loputonta solmua.

Anna Estarriola (s. 1980 Kataloniassa) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänellä on taiteen maisterin tutkinto sekä Barcelonan yliopiston kuvanveisto-osastolta (2004) että Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta (2009). Hänen teoksiaan on ollut esillä museoissa, taidegallerioissa ja teattereissa sekä Suomessa että ulkomailla. Hän sai vuonna 2015 AVEK-palkinnon. Estarriola työskentelee tällä hetkellä TAIKEn kolmivuotisen apurahan turvin. Hänen teoksiaan on paraikaa esillä Espoon modernin taiteen museo EMMA:n kokoelmanäyttelyssä No Ordinary Moments. Kuluvana vuonna hänen teoksiaan nähdään Pyhäniemen Kartanon kesänäyttelyssä, Tallinnan taidehallin Hive Mind -näyttelyssä sekä Watermans-taidekeskuksen Human Factors -näyttelyssä Lontoossa. Hänen seuraava yksityisnäyttelynsä on Galerie Anhavalla keväällä 2019. Hänen teoksiaan on Nykytaiteen museo Kiasman, Espoon modernin taiteen museo EMMAn, Saastamoisen säätiön, Porin taidemuseon ja Amos Andersonin taidemuseon kokoelmissa.

 

Verket The System ingår i Björneborgs konstmuseums samling.

 

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014